В казанлъшкото Механо  ще учат и ще работят
В казанлъшкото Механо ще учат и ще работят / Казанлък инфо, архив

Ученици от 9 и 11 клас на Професионалната гимназия „Иван Хаджиенов" в Казанлък ще се обучават през тази учебна година по системата на дуалното образование. Обучението на общо 50 ученика е по пилотен проект на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Казанлъшката гимназия е едно от двете професионални училища в страната, в които за първи път се прилага тази система. Учениците ще се обучават в специалността „машини и системи с ЦПУ", каза Златина Илиева, координатор на проекта за училището и класен ръководител на учиниците от 9 клас. Проектът има за цел създаване на кадри за нуждите на казанлъшките машиностроителни фирми, готови да се включат пълноценно в производствения процес, веднага след завършване на средното образование. В рамките на обучението учениците ще прекарват повече време от седмицата в три от местните фирми, с нужда от конкретни технически специалисти, като положения от учениците за това време труд ще им се заплащат. Фирмите - партньори по поректа са „Арсенал", „М+С Хидравлик" и „Гуала Глоужърс груп" . През останалото време в училище ще усвояват общообразователни и специални предмети.

Първите специалисти за нуждите на местната икономика, обучени по швейцарската дуалната система, ще завършат през 2019 година.

Общо 310 са учениците тази година в Професионалната гимназия „Иван Хаджиенов" в Казанлък. Новата учебна година за техническото училище в Казанлък започва с нови 105 ученика в 4 различни специалности и 5 нови преподаватели.