В България всяко трето дете до 5 години боледува от ротавирусен гастроентерит
В България всяко трето дете до 5 години боледува от ротавирусен гастроентерит / netinfo

Всяко трето дете в България, прието в болница заради остра стомашно- чревна инфекция, е с ротавирусен гастроентерит, показват проучвания на Националния център по заразни и паразитни болести. Резултатите бяха оповестени по време на кръгла маса на тема „Разпостранение на стомашно-чревните инфекции при децата в България. Европейски практики и методи за превенция".

В зависимост от защитните сили на детето, заболяването може да протече от леко - с единични повръщания и диария, до тежко - с непрестанно повръщане и висока температура. Особено тежко болестта протича при деца до 1 година. Ротавирусът е силно заразен и се предава чрез замърсени ръце, играчки, храна и вода.

След преболедуване, при някои малчугани се развива непоносимост към кравето мляко, както и изоставане в ръста и теглото.

През 2008г. европейското дружество призова ротавирусна  ваксина да се прилага при всички здрави бебета, припомни епидемиологът доц. Нина Гачева.

В кръглата маса участваха дирикторът на РИОКОЗ-Стара Загора д-р Елена Канева и завеждащият клиника и катедра по детски болести към Медицински факултет на Тракийския университет доц.Петранка Чакърова.