Търсят 15 младежи от Стара Загора за обучение в Германия
Търсят 15 младежи от Стара Загора за обучение в Германия / Областна администрация

15 младежи на възраст между 18 и 27 години от Стара Загора ще получат възможност за тригодишно обучение за придобиване на професионална квалификация по гериатрични грижи в Германия. Това ще стане със стартирането на проект "ABANO" от Федералното правителство на Германия.

Изпълнител на проекта е НПО АВO- Северен Хесен, Германия с партньор Фондация АВО- България със седалище гр. Стара Загора. Общата стойност на проекта е почти 500 000 евро. Той ще обхване общо 30 младежи - по 15 от България и Испания. Подкрепа за него има и от страна на държавните институции - областна администрация Стара Загора, община Стара Загора, Бюрото по труда в Стара Загора.

У нас проектът стартира през февруари с шестмесечен интензивен курс по немски език. Следва четириседмична практика в Германия през август. Обучението стартира на 1 октомври 2015 г. и ще приключи на 30 септември 2018 г.

Участниците в проекта трябва да са завършили средно образование, без професионално обучение и да нямат магистърска степен от университет. Специализираните институции за гериатрични грижи, както и държавно признатите професионални училища, в които ще протичат практическите и теоретичните занимания по проекта, се намират в провинция Северен Хесен, Германия.

Проектът е финансиран със средства от Европейския Съюз. Езиковият курс по немски език и пътните разходи по време на практиката и започването на обучението в Германия се поемат изцяло по проекта. Пътните разходи на участници за посещение на езиковия курс, живущи извън Стара Загора, също ще бъдат финансирани.

По време на обучението в Германия, участниците ще получават заплащане от 818 евро на месец, с което да покриват разходите си за пребиваване в Германия. Предвидени са и 300 евро за пътни разходи за пътуване до родината веднъж на 6 месеца по време за целия период на обучение.

След успешно приключване на обучението, участниците могат да направят свободен избор дали да се завърнат в България или да практикуват професията си в Германия или друга страна от Европейския съюз.