ТЕЦ 2 започна плащането на заема към Японската банка
ТЕЦ 2 започна плащането на заема към Японската банка / netinfo

ТЕЦ „Марица Изток 2” направи първата вноска по изплащането на държавно гарантирания заем от Японската банка за международно сътрудничество. Той беше отпуснат във връзка с Проекта за рехабилитация на блокове от 1 до 6 и изграждане на сероочистващи инсталации за блокове от 1 до 4.

За изминалата година ТЕЦ „Марица Изток 2” отчете печалба от  53 млн. лева. Върнатите заеми към три банки  и други финансиращи институции възлизат на близо 50 милиона лева.

Първото плащане към японския кредитор е повече от 12 милиона и 800 хиляди евро.

В същото време Централата ще продължи да влага собствени средства в подобрения, модернизации и екология. Най-мащабната инициатива е изграждането на два нови комина. Те ще обслужват блокове 7 и 8 и  ще бъдат изградени от материал, който е киселнинноустойчив и не подлежи на топене или разтваряне при номиналните температури на димния газ.

Към проектите, финансирани със собствени средства се причислява и модернизацията на блок 7 през 2009 г. и на блок 8 през 2010 г., като целта е повишаване мощността на съоръженията от 215 на 225 мегавата. Реконструкцията на блок 7 ще стартира на 25 май и ще приключи в рамките на 66 дни.

Допълнителната реконструкция на блокове 5 и 6 също ще се реализира със средства на централата.