Летящи фенери с послания по повод Световния ден на психичното здраве
Летящи фенери с послания по повод Световния ден на психичното здраве / DarikNews.bg, архив
Организацията стартира кампанията  „40 секунди на действие - да работим заедно за предотвратяване на самоубийствата“
С Божествена  литургия и молебен за здраве, отслужени в параклис “Св. Св. Козма и Дамян” от отец Йордан Карагеоргиев започва програмата, с която Дневен център „Св.св.  Козма и Дамян“ ще отбележи Световния Ден на психичното здраве 10 октомври.
 
От 13:00 часа в залата на Регионалната библиотека „Захарий Княжески” ще бъде прожектиран филма „За самоубийството” на сценаристъта и режисьор Ивайло Симидчиев.
 
От 15:00 до 16:30 часа ще се проведе дискусионно студио на тема “Смъртта не е изход. Животът е надежда” с гости: Николай Петров (психолог), Ваня Бухчева (клиничен психолог), Екатерина Зафирова (клиничен психолог), д-р Димитрова (психиатър), свещеноиконом Йордан Карагеоргиев (свещеник).
 
Традиционното пускане на балони с послание за психичното здраве от терасата на библиотеката е от 16:30 до 17:00 часа.
 
Партньори в провеждането на събитията са Община Стара Загора, Регионална библиотека “Захарий Княжески”, Международен младежки център за работа с деца и младежи в риск, Стара Загора, Старозагорска митрополия, Педагогически факултет и Катедра “Социални дейности” към Тракийски университет и с подкрепата и спонсорството на нашите корпоративни дарители Контур Глобал ТЕЦ Марица изток -3.
 
Тази година фокусът на Деня на психичното здраве е наболялата тема за самоубийството .По данни на Световната здравна организация близо 800 000 души се самоубиват всяка година, което е един човек на всеки 40 секунди. Самоубийството се случва през целия живот и е втората водеща причина за смърт сред 15-29- годишните в световен мащаб.
 
Тези стряскащи числа провокират Организацията да стартира  кампанията  „40 секунди на действие - да работим заедно за предотвратяване на самоубийствата“. Темата е избрана, за да се подчертае, че сътрудничеството е от основно значение за ефективната превенция на този глобален проблем. Всеки може да помогне.

„Всяко самоубийство е трагедия за семейството, приятелите и колегите на загиналия, а е можело да бъде предотвратено. Призоваваме всички държави да намерят устойчиво решение с включване в националните програми в областта на здравеопазването и образованието на мерки  по превенция на суицида, доказали своята ефективност“, отбелязва генералният директор на организацията Тедрос Гебрейесус.