Съветник се отказва от заплатата си, дава я за благотворителност
Съветник се отказва от заплатата си, дава я за благотворителност / личен архив, ФБ
Съветник се отказва от заплатата си, дава я за благотворителност
83774
Съветник се отказва от заплатата си, дава я за благотворителност
  • Съветник се отказва от заплатата си, дава я за благотворителност

Янко Янков ще дарява заплатата си като общински съветник. Това обяви той в студиото на Дарик радио.

„Първото нещо, което нашата група внесе като предложение в градския парламент, беше за намаляване възнаграждението на общинските съветници. Точката дори не влезе в дневния ред на сесията. Така решиха колегите, това е тяхно право, но аз не станах съветник заради заплатата и затова реших всеки месец да помагам на хората, които имат нужда и да дарявам възнаграждението си за благотворителност", обясни ръководителят на групата „Истината за Стара Загора" в Общинския съвет .

Янков е инициатор и на благотворителната кампания „Щедър хладилник" в Стара Загора. На ул. „Ангел Кънчев" №60 от десетина дни вече е монтиран хладилник, в който всеки може да остави храна за бедни или социално слаби хора.

„Поставих витрината близо до магазин, в който се готви храна като идеята е да не се носят продукти, а да се купуват от там, за да може да се осъществява контрол върху годността. Оказва се, че много хора-бедни, без дом и семейство, социално слаби, имат нужда от подобна инициатива. Има и такива, които вземат от витрината храна, за да я доставят на бездомници или самотноживеещи възрастни хора. Мисля, че на никой от нас не му е проблем да отдели 1-2 лева на ден за подобна кауза".

Янков е закупил още две хладилни витрини и в момента уточнява местата за поставянето им-до заведение на централния пазар, близо до ресторант „Уникато" или срещу общината. Целта е собствениците на заведенията също да са част от благотворителния процес като оставят храна и контролират качеството и годността й.

Повече за инициативата „Щедър хладилник" в Стара Загора чуйте в прикачения звуков файл.