Стара Загора ще бъде домакин на Европейско отборно първенство по лека атлетика
Стара Загора ще бъде домакин на Европейско отборно първенство по лека атлетика / Община Стара Загора

Стара Загора ще бъде домакин на Европейското отборно първенство втора лига през 2015 г. При финалното разглеждане на предложените условия е предпочетена кандидатурата на Стара Загора, пред тази на Веление (Словения), която също искаше първенството.

Това е поредното доказателство, че когато искаме нещо и работим за него, то се случва, коментира кметът на Стара Загора Живко Тодоров. По думите му, отсега Стара Загора започва да се подготвя за това домакинство догодина.
Община Стара Загора и Българската федерация лека атлетика бяха удостоени от Европейската атлетика с домакинство на състезанието, което ще се проведе на 20 и 21 юни 2015 г. на реновирания стадион "Берое". Европейското отборно първенство се провежда едновременно на четири места на Стария континент, като отборите са разпределени съответно в първа, втора, трета или Супер лига на база класирането им в предходната година.

През 2015 г. във втора лига участват 8 отбора: Словения, Унгария, България, Сърбия, Дания, Хърватия, Кипър и Исландия. Първите два (Словения и Унгария) слизат от първа лига, а последните два (Кипър и Исландия) се изкачват от трета лига.
Завръщането на „Царицата на спортовете" на изградената нова синтетична писта на стадиона под Аязмото стана през 2013 г. с провеждането на 66-то Балканско първенство по лека атлетика за мъже и жени. То е резултат от обединените усилия на тогавашното Министерство на физическото възпитание и спорта, Община Стара Загора, Общински съвет, Българската федерация по лека атлетика и Спортен клуб по лека атлетика „Берое". Ремонтът на стойност от 1,2 млн. лв. беше финансиран от държавния и общинския бюджет.

С изключително модерната си спортна придобивка общината успя да възстанови и емблематичния за Стара Загора турнир „Самарско знаме", който се проведе това лято.
"Това е поредното признание за БФЛА. Искам специално да поздравя Стара Загора, клубът по лека атлетика и общината начело с кмета Живко Тодоров, за усилията, които полагат за развитието на нашия спорт. През последните години те поставиха нова писта за лека атлетика, проведоха отлично балканския шампионат за мъже и жени, възстановиха традиционния международен турнир "Самарско знаме", а сега ще са домакини на Европейско отборно първенство. Българските атлети ще направят всичко възможно в Стара Загора да заемат едно от първите две места, което ще им позволи влизане отново в първа лига, където ни е мястото, коментира президентът на БФЛА Добромир Карамаринов.