Стара Загора посрещна 25-ия контингент на Въоръжените сили
Стара Загора посрещна 25-ия контингент на Въоръжените сили / DarikNews.bg

„Военната церемония за посрещане на български контингент се е превърнала вече в част от воинската традиция, израз на признание към нашите военнослужещи, участващи в най-многочислената операция зад граница". Това каза министърът на отбраната Ангел Найденов при посрещането на 25-ия контингент от Въоръжените сили на Република България, който успешно приключи участието си в мисията на НАТО в Афганистан.

„Повече от 9 000 български военнослужещи вече 12 години доказват военни умения и боен дух да работят в многонационална среда", заяви министър Найденов и подчерта, че бойният опит натрупан през годините е неоценим, а човешките приятелства и взаимопомощта, създадени в напрегнатия делник имат жизненоважно значение.

„Мисията на вашия контингент завърши успешно. Мисия, в която ракетните атаки и терористичните атентати бяха част от ежедневието, мисия, която е част от усилията на международната общност за постигане на мир и стабилност, мисия, част от която продължава да е Българската армия до края на 2014 година", коментира още министърът на отбраната.

Той отличи 179 военнослужещи с награден знак за участие в мисия и 208 военнослужещи с награден знак правоъгълна плочка.

В Стара Загора бяха посрещнати 431 военни, от които 16 жени.