Стара Загора отбеляза  годишнина от рождението на  Димитър Наумов
Стара Загора отбеляза годишнина от рождението на Димитър Наумов / Община Стара Загора

В парк „Пети октомври" старозагорци отбелязаха 162-та годишнина от рождението на именития си съгражданин, възрожденеца Димитър Наумов. Пред възстановения в началото на годината бюст-паметник бяха поднесени венци и цветя от името на Община Стара Загора, читалището в с. Преславен, което носи неговото име, от Професионалната гимназия по архитектура, строителство и геодезия „Лубор Байер", от признателните граждани и др. Дейци на Народно читалище „Димитър Наумов - 1908" в с. Преславен развяха новоосветеното знаме на патрона си, заедно с представители на пенсионерския клуб и училище „Б.Русев".

Бронзовият бюст-паметник на Димитър Наумов в Стара Загора е изграден и официално открит от признателното гражданство през 1934 г., по повод 50-годишнината от смъртта му. Автор на проекта е софийският скулптор Васил Вичев.
След като близо 80 години увековечава делото на великия българин, паметникът бива похитен от крадци на 6 септември 2007 година. Община Стара Загора обявява конкурс за неговото възстановяване. Така след близо 5 години отсъствие, на 3 януари 2013 г., бронзовият паметник на големия възрожденец и виден обществен деец след oсвобождението на Стара Загора от турско робство Димитър Наумов, заема отново мястото си в градския парк "Пети октомври". Новият паметник е дело на Стефан Владов, завършен с участието на скулптора Красимир Зарков.
Димитър Михалев Наумов е виден обществен деец в годините непосредствено след Освобождението. Роден на 12 януари 1851 г. в Стара Загора. Учи в цариградския Робърт колеж, завършва земеделско училище в Табор(Чехия) и впоследствие Лайпцигския и Хайделбергския университет.
През 1878 г. е секретар на Административния съвет в Одрин, а по-късно представител на Стара Загора в Областното събрание на Източна Румелия. По негово настояване са създадени мъжката и девическата гимназия в Стара Загора.
Той е един от основоположниците на аграрната наука в България и строител на съвременна Стара Загора.
Димитър Наумов умира през 1884 г., едва на 33 години.