септември слънце
септември слънце / iStock/Getty Images
„АРТистично на улицата“ е надсловът на първата по рода си творческа програма в Стара Загора през септември. Това е и символичното начало на новата арт зона в града, около отсечката на централната улица „Сава Силов“.

Творческата отсечка включва родната къща на поета Веселин Ханчев и още няколко знакови за града сгради, в които от години се случват културни събития. Там са и Кукленият театър, катедралният храм „Св. Николай“, отколешното поетично кафене на града и още много други емблематични за града места.

Зад новия творчески квартал стои Творческият колектив „На улицата“, създаден от група активни в сферата на изкуството, културата и обществения живот старозагорци, заедно с Държавния куклен театър, Къщата на Архитект Христо Димов и ССИК „Различният поглед“, Държавната опера, Dolap.bg и др. Зад събитието седят още Община Стара Загора и Старозагорската света митрополия, комплекс „Уникато“, бистро „Пегас“, Националния фонд „Култура“.

Благодарение на усилията на творческия колектив, Общината и собственици, наскоро започна и разчистване на къщата на поета Веселин Ханчев. От десетилетия къщата пустее и е застрашена от заличаване.

Първото събитие от септемврийската програма е на 12 септември – улична изложба с фотоси на старозагорски актьори с помощта на Българската национална филмотека. За събитието, което започва в 18 ч. в популярната старозагорска градинка Пингвините, идва и директорът на БНФ Антония Ковачева. Тя ще открие изложбата заедно с ръководството на Общината. Ще свири военният оркестър. Младите от "Розов свят" ще изпеят интерпретации на българска филмова музика.

На 20 септември в 20 ч. ще има ДЖАЗ В ПЕГАС. „Пегас“ е наследникът на култовото писателско кафе. На 21 септември мястото ще приеме и рок концерт – отново в 20 ч.
Кулминацията на събитията е на 22-ри септември, когато съкварталците ще се съберат, за да отбележат три в едно – празник на артистичния квартал, световния ден без автомобили и – разбира се – годишнината от обявяването на българската независимост.

Сутринта има и детско представление на Държавния куклен театър, а същинският Празник на улицата започва по обяд с водосвет пред комплекс „Уникато“ и празнична обща трапеза на живеещите и работещите на улицата „Сава Силов“. В 17.00 ч. идват Спомени от „Клуба на писателя“ - отново в „Пегас“ Росица Ранчева и Таньо Клисуров ще разказват за поетичната памет на града. В 19.00 ч. в "Къщата на Архитекта“ ще има концерти, а в 21.00 ч. - Държавна операта ще направи своята популярна Джазоспекция. През целия ден ще има съпътстваща програма.  

Улица „Сава Силов“ събира и много други събития през септември. През целия месец ще върви АРТ Пулс - международна резидентна програма в „Къщата на Архитекта“. На 14 септември е и семинарът TEDхСтара Загора – в Държавния куклен театър. Прочутият Международен куклен театрален фестивал за възрастни „Пиеро“ е от 24 до 29 септември, а на 27 септември в Къщата на Архитекта е и старозагорската Нощ на изкуствата
  
 АРТистично на улицата (възможни са промени, които ще бъдат оповестени)
 
12 СЕПТЕМВРИ, ЧЕТВЪРТЪК
Изложба на фотографии „Памет от архивите на Българската национална филмотека: 24 кадъра на улицата – няколко старозагорци в българското кино“ и концерт на военния духов оркестър и квартет „Розов свят“.
 
Начало: 18.00 на Пингвините.
Събитието се осъществява с подкрепата на Община Стара Загора, Българската национална филмотека и Първан Симеонов.
 
 
20 СЕПТЕМВРИ, ПЕТЪК
ДЖАЗ В ПЕГАС с участието на: Павел Цонев – пиано; Цветелина Петрова – вокал; Дона Мосто – вокал.
 
Изпълнение на две талантливи ученички от НУМСИ "Христина Морфова" .
 
Начало: 20:00 часа в „Пегас“.
 
 
21 СЕПТЕМВРИ, СЪБОТА
Акустичен рок концерт на група Affection
 
Начало: 20:00 часа в „Пегас“.
 
 
НЕДЕЛЯ, 22 СЕПТЕМВРИ
Сутрешна литургия в храм „Св. Николай Чудотворец“
 
11.00 ч. - „Банда бацили“ – спектакъл за деца в Държавен куклен театър Стара Загора
 
12.30 ч. . – „Празник на улицата“- водосвет пред комплекс „Уникато“ и празнична обща трапеза на живущите и работещите на ул. Сава Силов
 
17.00 ч Спомени от „Клуба на писателя“ в „Пегас“ – разказват Росица Ранчева и Таньо Клисуров
 
19.00 ч. - Ailia X – музикален проект на: Александър Леков – 7-струнен бас; Желязка Белчилова – вокал. 
Място: "Къщата на Архитекта“ Концертът се осъществява с подкрепата на Национален фонд "Култура".
 

21.00 ч. - Джазоспекция на Държавна опера - Стара Загора. 
Място: „Къщата на Архитекта“.


Съпътстваща програма през целия ден:
- Изложба на ателието по иконопис към храм „Света Троица“
- Детски пленер на Центъра за подкрепа на личностно развитие
- изложба с фотографии на къщата на арх. Мара Георгиева /комплекс „Уникато“/
- представяне на приказки-игри за деца на писателя Никола Райков;
 
 
6 СЕПТЕМВРИ – 27 СЕПТЕМВРИ
АРТ Пулс - международна резидентна програма в „Къщата на Архитекта“. Осъществява се с подкрепата на Община Стара Загора и Национален фонд „Култура“
 
 
14 СЕПТЕМВРИ - TEDхСтара Загора.
Начало: 9.30 в Държавен куклен театър.
 
 
24 - 29 СЕПТЕМВРИ
Международен куклен театрален фестивал за възрастни „Пиеро“.
Място: Държавен куклен театър. /По отделна програма/
 
27 СЕПТЕМВРИ: НОЩ НА ИЗКУСТВАТА В СТАРА ЗАГОРА
Къщата на Архитекта:
 
Изложба на участниците в „Арт ПУЛС - резидентна платформа за изкуство“. Те ще представят чрез интерактивно изложение процеса от резидентното си творчесто в „Къщата на Архитекта“.
 
Изложбата и резидентната програма се осъществява с подкрепата на Община Стара Загора и Национален фонд „Култура“.