Ханчевата къща
Ханчевата къща / Христо Христов
Група старозагорски доброволци разчистиха занемарената от  години къща на поета Веселин Ханчев.  Инициативата е част от плановете за създаване на Арт-зона в Стара Загора-града на поетите, липите и правите улици. Дворът  и оградата на една от старозагорските емблеми Ханчевата къща вече са разчистени, а доброволците признават, че са получили пълното съдействие за това от съсобствениците на имота.

Ханчевата къща
Христо Христов


Идеята  за създаването на Арт-зона в Стара Загора,  в която да се провеждат интересни културни събития, бе оповестена преди време от група местни интелектуалци. Улица „Сава Силов“ е избрана за първата дестинация заради творческата енергия, която притежава – освен Ханчевата къща, там се намират Дома на Архитекта и бившата клиника на д-р Ханчеви – родителите на поета Веселин Ханчев.

Ханчевата къща
Христо Христов


“Решихме, че тази къща е много важна за Стара Загора, но гледката до вчера не беше лицеприятна. Свързахме се със собствениците на имота, разказахме им за направата на Арт-зона и те прегърнаха идеята ни. В Ханчевата къща ще се провеждат редица културни мероприятия, изложби, срещи и тн.”, обясни директорът на Държавен куклен театър-Стара Загора Дарин Петков, който взе участие в разчистването.

Ханчевата къща
Христо Христов


“Нашият замисъл беше да дадем заряд на собствениците на къщата и да видят, че имат нашата подкрепа в процеса по поддържане на къщата и създаване на творческо пространство, от което тя да бъде активна част. Те поеха ангажимент да освежат допълнително къщата и да я преведат във вид за провеждане на различни инициативи там”, разказа Мирчо Христов, който също участва в разчистването.

Ханчевата къща
Христо Христов


През септември месец групата интелектуалци, които работят по създаването  на Арт-зоната в Стара  Загора ще представят културната програма за него.

Ханчевата къща
Христо Христов