посещение
посещение / Тракийски университет
В Лабораторията за виртуална реалност към Тракийския университет, която ще отвори врати през есента, ще работят физикът Виктор  Хефнер и информатикът Полина Хефнер.

От 10 години специалистите са част от института в Карлсруе, познават технологиите в дълбочина и тяхното приложение в най-различни дисциплини, увери проф. Живка Овчарова по време на посещението си в Тракийския университет. 

„За да може човек да работи оперативно с виртуална реалност, той трябва да познава не само софтуер и хардуер, а трябва да познава и методологията как се използват те. Това, което двамата носят в университета са практически умения и в хардуера, и в софтуера, обаче в методологията за обучение за научноизследователска работа и иновация“, посочи проф. Овчарова.

Тя е директор на Изследователския институт по информатика в Карлсруе, а наскоро е обявена за една от 25-те жени лидери на дигиталното бъдеще в Германия.

Професорът сподели, че наблюдава бързото развитие на Тракийски университет и е впечатлена от потенциала на възможностите, които има учебното заведение.

„Разбрах, че университетът в Стара Загора е на 7-мо място в списъка на изследователските университети в България, което е едно много високо постижение.

Това, което ме впечатлява още е многообразието тук, защото има съчетание на дисциплини, които са важни за бъдещето, не само на България, но изцяло на човечеството, тъй като са свързани с нови форми на отглеждане на животни, с медицина. Университетът ще се концентрира много силно в компютърни технологии и телекомуникации, което дава една прекрасна възможност да се свържат  традициите и силата на този университет“.

Проф. Живка Овчарова посети Тракийски университет – Стара Загора по покана на ректора на висшето учебно заведение доц. Добри Ярков по повод съвместната им дейност, свързана с лабораторията за виртуална реалност, с която ще работи университетът.