Сирийското семейство е настанено в голям апартамент, има добри условия за живот
Сирийското семейство е настанено в голям апартамент, има добри условия за живот / Dariknews.bg,архив

Историята на Омар Хер и неговото многодетно семейство, за която ви разказахме преди дни, предизвика интереса на много старозагорци. Бежанецът от Сирия от близо половин година живее на квартира в Стара Загора. В родината си Омар твърди, че бил генерал, охранявал военно летище, но заради ужаса на войната избягал през Турция, живял в бежанския лагер в с. Баня, а от февруари е в града ни.

В апартамента, където живее многолюдното семейство, ни заведе хазяинът, за да опровергае информацията, че осемтте деца и техните родители са лишени от елементарни условия. Младият старозагорец приел да подслони бежанците, които плащали по-нисък от пазарните цени наем. Освен, че ги настанил в апартамент от над 100 кв м, мъжът осигурил мебели, секции и електроуреди. Не е вярно това, че в квартирата няма топла вода, нито работеща готварска печка или бойлер, обяснява хазаяинът и показва, че бойлерът е нов, сменена е и душ-батерията, има печка за готвене с два котлона. Единственото неудобство е, че в апартамента няма пералня, а от известно време е повреден хладилникът, но още в понеделник ще повикам майстор, за да го ремонтира, обещава мъжът. Наемателите ползват всеки един от уредите, а не само осветителните крушки:доказва го и сметката за тока, която за последния месец е около 120 лева. На половина от тази сума е изразходваната вода, сочи и платената фактура към водното дружество в града ни. Коректни хора са, плащат редовно, разказва още хазяинът на сирийските бежанци и добавя, че с храна и дрехи им помагали различни хора, техни сънародници и служители на червения кръст. Докато разглеждаме стаите част от децата гледаха кабелна телевизия, а на една от масите имаше и лаптоп. Освен леглата в апартамента има диван, фотьойли и табуретки, които не са нови, но са чисти и съм ги предоставил на наемателите, обяснява още хазяинът. За да се запознае с нас идва и съпругата на Омар заедно с най-малкото дете. То било едва 20-дневно, когато родителите му решили да потърсят убежище в друга страна. Омар разказва, че има приятели в Германия и Белгия, надява се един ден да отиде да живее в една от тези страни. В момента прехранва семейството си като общ работник в старозагорския Зоопарк по програмата за временна заетост.

Не са създавали проблеми на живеещите в блока, добри хора са, имаме чудесни взаимоотношения с тях, категоричен е и домоуправителят на жилищния блок в центъра на Стара Загора, където са настанени сирийските бежанци.