документи документ
документи документ / Thinkstock/Getty Images
С 47 гласа „за“ общинските съветници подкрепиха предложението за придобиване на мястото на сградата на бившото отрезвително в Стара Загора. Намеренията на администрацията са там да бъде изграден паркинг.. На последната  преди лятната си ваканция сесия те приеха и промяна в инвестиционната програма и вътрешни компенсирани промени по бюджета на общината.

Предвидено е на новите кръгови кръстовища на бул. „Славянски“ да бъдат изградени автоматични напоителни системи за поддържане на растителността. Средства ще бъдат преразпределени и към финансиране на спортен клуб по борба „Берое“ за изграждане на трибуна с 300 седящи места.  По този начин ще бъде облекчена натовареността и графика на другите спортни зали в града при провеждане на официални състезания. Средствата са осигурени от преструктуриране на разходите за спортния календар.

Неотложен ремонт ще подобри състоянието на Народно читалище „Искра“ в село Хан Аспарухово. Ще бъде закупена и нова климатична система за третия етаж на сградата на общинска администрация, както и необходимо оборудване за билетния център на „Тролейбусни и автобусни превози“ ЕООД. Преразпределението на бюджета включва още и допълнителни 8 хил. лева за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми, подали документи при обявения втори прием.

Приета бе и Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местните данъци на територията на Община Стара Загора. Промяната касае данък върху недвижим имот, находящ се в курортно селище, който за съответната година не е основно жилище и не е отдаден под наем или регистриран като място за настаняване според Закона за туризма. Съобразно дейставащия към 1 януари 2019г. текст на Закона с изменение на местната наредба в края на месец януари, за село Старозагорски минерални бани бе приет нов размер на налога, спрямо изискванията на законодателя - данък в размер от 5 до 7 на хиляда върху данъчната оценка на недвижимия имот. За Старозагорски бани бе определен минималният законов размер. Този начин на облагане следваше да се прилага от 2020г., тъй като в Закона не бе предвидена разпоредба, даваща възможност определянето на размера за 2019г., да се извърши през януари същата година. На днешното си заседание, Общинският съвет прие размерът на данъка върху имоти в селището да се определя с размер на 1,45 на хиляда върху данъчната оценка на недвижимия имот .

С приемането на промени в Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Стара Загора бе уредена възможността за предоставяне на общинските спортни обекти под наем и размера на таксите за тях. 

Родителите няма да заплащат такса за времето, през което детето отсъства (но не повече от един месец) от детската градина, при условие, че родителите или настойниците предварително писмено са уведомили директора на детското заведение. В този случай таксата ще се изчислява на база на присъствените дни в месеца.

За срок от пет години бе отдадено помещение в ТД „Мересев“ на СНЦ „Брат за брата“.

Преименуван бе централният корт на Общинския тенис компекс. Той ще носи името на „Арх. Иван Георгиев“.