/ iStock
Окръжният съд в Стара Загора е наложил затвор, при първоначален общ режим на изтърпяване на 22-годишен мъж за причиняване по непредпазливост смърт на трима души и средна телесна повреда на други двама. Това съобщиха от обвинението.

Обвиняемият е признат за виновен, че на 1 април м.г. в землището на община Чирпан, при управление на автомобил, нарушил Закона за движението по пътищата и по непредпазливост причинил смъртта на 13-годишно момиче, мъж на 63 години, на 80-годишна жена, както и средна телесна повреда на две момчета, на 19 и 15 години.

Пострадалите младежи са били част от група, която се предвижвала пеша от Чирпан към село Зетьово. Повечето вървели по затревения банкет, а някои в края на пътна лента, на асфалта, в непосредствена близост до банкета. След като подсъдимият видял групата, предприел маневра заобикаляне. Навлезнал в насрещната пътна лента и се блъснал челно в друг автомобил, управляван от 63-годишния мъж и спътничка 80-годишната жена. След удара между двете моторни превозни средства, автомобилът, управляван от подсъдимия, ударил трима от пешеходците.

Наказателното производство преминало по съкратено съдебно следствие, като първоначално наложеното наказание в размер на девет години бе намалено с една трета. Съдът приложи процедурата, след като подсъдимият призна изцяло вината си и изложените в обвинителния акт факти и обстоятелства.

През юли т.г. приятели и близки на загиналото младо момиче 13-годишна Християна се събраха на протест пред съда. 

Тогава близките ú настояваха за справедлив процес. "Инцидентът стана в първия ден на пролетната ваканция м.г. Групичка от деца са вървели по междуселския път, когато в същата посока се е движил автомобил. Шофьорът, който управлявал колата, е бил със скорост от 108 километра в час, при ограничение от 70 км/час", разказа майката на загиналото дете Таня Стоянова. 
Павлина Дудева, БТА