Шеф Пеньо Иванов майстори коледни сладки
Шеф Пеньо Иванов майстори коледни сладки / Община Стара Загора

Прочутият шеф Пеньо Иванов, който тази година записа рекорди с най-големия сандвич, измайсторен с деца на 1 юни, и готвене в тигана-рекордьор за Гинес, се включи в тематичния Коледен базар в Стара Загора, съобщават от общината.

Организаторът на националния кулинарен фестивал „Пъстра трапеза" бе специален гост на базара и заедно с учениците от Професионалната гимназия по облекло и хранене „Райна Княгиня" в града измайстори коледни сладки.

Шеф Иванов и младите готвачи със специалност хлебарство, сладкарство и производство на сладкарски изделия, и техните ръководители Здравка Иванова и Калинка Терзиева направиха пет вида сладки, които ще се продадат на благотворителен търг на коледния базар.

Австрийски канелени коледни сладки направи и съпругата на Михаел Ангерер -търговско аташе на посолството на Австрия у нас. Събраната от продажбата на десертите сума ще бъде дарена на Дома за деца лишени от родителски грижи „Незабравка" в Стара Загора.

В две от къщичките на Коледния базар, на Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите - 7, могат да се видят и купят различни традиционни предмети и коледна украса. Майсторите Стоян Андонов от Трявна, Димитър Терзиев от Троян, Емил Павлов от Враца, Диана Цинцарска от Стара Загора, Любомир Дудев и Таня Дудева-Енева от Казанлък и Мариета Недкова демонстрират плетива, кукли, кожени предмети, дудуци, грънчарски изделия и най-различни интересни предмети.

Коледният базар е съвместна инициатива на Австрийското посолство у нас и Община Стара Загора. Посетителите могат да се насладят на прочутите австрийски щрудели с орехи и плодове, традиционни дребни сладки, вурстчета и наденички, горещо вино глювайн. Празничните къщички бяха открити на 6-ти този месец в градинката до общината, и ще останат там до 1 януари 2013-та.