С аплодисменти съветниците приеха дарението на Мария Жекова
С аплодисменти съветниците приеха дарението на Мария Жекова / Dariknews.bg
С аплодисменти съветниците приеха дарението на Мария Жекова
84703
С аплодисменти съветниците приеха дарението на Мария Жекова
  • С аплодисменти съветниците приеха дарението на Мария Жекова

С пълно мнозинство от 45 гласа общинските съветници приеха дарението от Мария Жекова, сестра на покойния проф. Петър Жеков. Всички станаха на крака и аплодираха благородния жест, което предизвика сълзи в очите й.

Заседанието на Общинския съвет започна с химна на Стара Загора. Така бе почетена паметта на покойния вече проф. Петър Жеков, автор на музикалното произведение, виден общественик, композитор, писател и учен генетик, носител на званието „Почетен гражданин на Стара Загора".
По този начин бе адмириран благородният жест на неговата сестра Мария Жекова. Тя дари на Община Стара Загора имот в центъра на града. Масивната сграда ще бъде превърната в културен център за талантливите деца на града. Той да съдържа зала за концертни изпълнения (камерна зала), както и да бъде дом на детски хор, който да изпълнява църковни песнопения, е желанието на Мария Жекова. Името на творческата институция ще носи името на проф. Петър Жеков.

„Мария Жекова ни показа, че Стара Загора е над всичко! Такова дело трябва да се аплодира много силно!", подчерта председателят на ПК по култура и вероизповедания Милена Желева.

Какво провокира Мария Жекова да дари сградата на община Стара Загора, чуйте в прикачения звуков файл.