/ Старозагорска Митрополия
Договорът за спешните аварийни и реставрационни строителни дейности по камбанарията на храм-паметника манастир „Рождество Христово“ в град Шипка, бе подписан в Старозагорска света митрополия. След извършена процедура, утвърдена от Епархийския съвет, е избрана и фирмата-изпълнител „ЕЛИНА АД“ ЕООД, представлявана от Галина Нефтянова.

Храм-паметникът манастир „Рождество Христово“ – Шипка е един от символите на българското Освобождение и предстои паметна 120-годишнина от освещаването му.

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2020 г. в размер на 1 612 000 лева.Освен реставрационните дейности, в сумата  влизат и договори за инвеститорски контрол, строителен и проектантски надзор.

Реконструкцията трябва да приключи за 24 месеца.

Решението за извънредното включване на точката в заседанието на Министерски съвет бе взето след среща между Старозагорският митрополит Киприан, министър-председателя Бойко Борисов и финансовия министър Кирил Ананиев, на която владиката разказа за рушащата се камбанария и компрометираните части на храм-паметника, както и за спешната нужда от започване на ремонт.