изложба
изложба / netinfo
В залите на Художествената галерия в Стара Загора се открива изложбата „Георги Велчев (1891 – 1955) - класик на морския пейзаж“.
 
В експозицията са представени 60 художествени произведения на Георги Велчев, рисувани в периода между 20-те и 40-те години на XX в . Творбите са собственост на Художествен музей „Георги Велчев“, филиал на Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна.
 
Изложбата се открива тази вечер от 18 часа.
 
Доминиращ в тях е жанрът на пейзажа – ранни импресии от Парижките паркове – Булонската гора и парка Монсо, Северното Черноморие – Калиакра и Тюленово, където се намира емблематичната скална арка и южното Черноморие – Созопол и остров Свети Иван. Българските възрожденски градове са представени с пейзажи от Жеравна, Карлово и Тревненския Балкан.
 
Произведенията, рисувани в Мюнхен и в художническата колония Ворпсведе са в жанровете на автопортрета и портрета. Картините от този период, изпълнени в гвашова техника кореспондират с европейския модернизъм. В тях се открива влиянието на постимпресионизма, поантилизма и символизма, формирани в ателието на Пиер Бонар, където Велчев се е обучавал по време на престоя си във Франция. Похватите на експресионистичната естетика усвоени в Германия се откриват в серията автопортрети на художника и в картини изобразяващи смъртта, мотив характерен за следвоенното изкуство. Творчеството на Велчев от този ранен период – 20-те и 30-те години на XX в. привнася елементите на модерното, за да успореди художествените и интелектуалните процеси в България и Европа.