Разработват проект “Защитени деца в сигурни семейства”
Разработват проект “Защитени деца в сигурни семейства” / netinfo

Представители на Фондация „За нашите деца" и екипът по приемна грижа към Сдружение „Самаряни" ще участват в изследване, което ще обхване 6 приемни семейства от Старозагорска област. То ще се проведе на 14 и 15 декември. Ще бъде изработен проект за стандарт на живот на децата на България в защитена среда.
Освен в Стара Загора разговори с приемни родители и деца ще бъдат проведени и в други градове от страната.

Проектът "Защитени деца в сигурни семейства" е насочен към повишаване капацитета на системата за закрила на детето в България за гарантиране на сигурност за децата в семейна среда. В рамките на проекта ще бъдат изработени, тествани и въведени стандарти за закрила на деца в семейна среда. Стандартите ще се изработят на база широк анализ на актуалната ситуация в страната като законодателство и практики за закрила на детето, както и чрез анализ на 90 истории на деца, които живеят в биологични или приемни семейства.

В изработването на стандартите ще участват експерти от местните и държавни структури и служби за закрила на детето. Участието на децата, семействата и професионалистите в изработване на стандартите е гаранция за приемственост, припознаване и устойчивост на създадения продукт. Проектът ще бъде обсъден с компетентните органи, за да може създадените стандарти да бъдат признати.

Две нови семейства са одобрени от Комисията за закрила на детето за приемни родители.
Двете двойки са от Стара Загора. С тях утвърдените приемни семейства в областта стават 21. В момента в процес на проучване са три кандидат - приемни семейства.

Приемната грижа позволява на децата, лишени от родителска грижа, да растат в семейна среда. Целта е да получат максимално добра грижа и възможност за развитие. Приемната грижа е социална услуга, която дава реална възможност за намаляване броя на децата, настанени в институции.