/ Thinkstock/Getty Images
БСП в Раднево са категорично против приватизацията и продажбата на доболничното и болничното здравеопазване в общината. Това те изразяват в позиция по повод процедура, която кметът на ГЕРБ подготви за МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков” ЕООД и за „Медицински център-1 Раднево” ЕООД.

Поради некомпетентното и лошо управление от края на 2019 година, общинската болница е в тежка финансова криза. Изпълняващата тогава длъжността „управител“ и част от ръководния екип на болницата бяха задържани, а срещу тях бе образувано досъдебно производство от Окръжна прокуратура-Стара Загора.

Освен във финансова криза, болницата изпадна и в кадрови колапс. Голяма част от лекарите и медицинските сестри напуснаха. Предприетите мерки за преструктуриране и реорганизация не дадоха необходимия резултат.

След проведени две срещи на 18.11.2020 г. и на 18.01.2021 г. между Общинския съвет, кмета на общината и заявилия интерес да инвестира в общинското здравеопазване Ибрям Алиев, управител на фирма, собственик на болница и медицински център в Сливен и Ямбол, стана ясно, че той иска да придобие не само болницата, но и успешно работещия и до момента „Медицински център-1“ в Раднево“.

Общинският съвет на Раднево подкрепи внесеното от кмета д-р Тенко Тенев предложение за стартиране на процедура за приватизация на МБАЛ  „Д-р Димитър Чакмаков“ и „Медицински център 1“. 

„Този прецедент по същество е съсредоточаване на почти цялото здравеопазване в общината, в ръцете на един частен собственик, без яснота и гаранции дали и как жителите на общината ще могат да се лекуват, без да плащат допълнително по-високи цени.

Въпреки трудностите на всички общински болници в страната, досега в България няма приватизирана или обявена в несъстоятелност общинска болница“, е мнението на председателя на БСП и ръководител на групата съветници Красимир Куртев.