Работодатели издават нов вид служебна бележка
Работодатели издават нов вид служебна бележка / НАП

Работодателите имат задължение да издадат служебна бележка на служителите си и в случаите, когато няма да извършват годишно преизчисляване на данъка от доходите им по трудови правоотношения.

Ако сте работили на трудов договор, при напускането Ви, служебната бележка се издава в срок от един месец след последното изплащане на заплатата Ви, но не по-късно от 31 декември. Служебна бележка се издава и в случаите, когато имате повече от един работодател. Например ако имате основен такъв и работите на втори трудов договор, вторият работодател е длъжен да Ви издаде служебна бележка до 31 януари 2012г.

Промяната важи и при изплащането на доходи на съдружници, независимо от основанието за възникването им. Същите са приравнени на доходи от трудови правоотношения за полагане на личен труд в дружествата или кооперациите, в които лицата са съдружници, акционери и член-кооператори.
От тази година е въведена и парична санкция за работодатели, които откажат издаването на служебна бележка в размер на 250 лева, а при повторно нарушение, глобата е до 500 лв.

Двата вида служебни бележки за лица наети по трудови правоотношения са публикувани на страницата на НАП в интернет на адрес: www.nap.bg

Декларациите за доходите могат да бъдат подавани по Интернет подписани с електронен подпис, на място в Офиса на НАП в Стара Загора и Казанлък, в Централните пощенски клонове и като препоръчани писма с обратна разписка.