/ БТА
Посетителите ще могат да „се озоват“ в тронната зала на двореца в античния град Севтополис, а самият град е пресъздаден в макет в центъра на комплекса
Новопостроеният археологически комплекс „Долината на тракийските царе“ ще бъде официално открит, съобщиха Община Казанлък.

Той е първият по рода си, а целта му е да представи в пълнота тракийското културно-историческо наследство в региона. Комплексът се намира в град Шипка и е в непосредствена близост до гробниците Грифони, Хелвеция, Голяма Косматка, Оструша и Шушманец. 

В археокомплекса всички желаещи могат да получат пълна информация и насоки за последователно посещение на тракийските гробници в Долината. В него ще могат да бъдат разгледани восъчни фигури на тракийския цар, царица, виночерпец и воин, създадени по подобие на стенописите в казанлъшката Тракийска гробница.

Посетителите ще могат да „се озоват“ в тронната зала на двореца в античния град Севтополис, а самият град е пресъздаден в макет в центъра на комплекса. В „Долината на тракийските царе“ има още холограмен екскурзовод, а чрез триизмерна виртуална реалност гостите ще могат под формата на игра да научат различни детайли и аспекти от тракийската култура и начин на живот.

В централната сграда на разположение на посетителите са още ателие за керамика, ювелирно ателие, магазини за сувенири. На панорамната стена на комплекса са разположени далекогледи, с които посетителите ще могат да се насладят на гледката на Долината на тракийските царе.

Предвидени са още възможности за наемане на велосипеди, колички за голф, обиколка и заснемане на долината с дрон и обиколка с балон с топъл въздух. На събитието се очаква да присъстват представители на местни и държавни институции, както и учени, участвали в консултациите при изграждането на комплекса. 

Комплексът е част от един от най-широкомащабните проекти на Общината „Светът на траките“. Проектът е финансиран по Оперативната програма “Региони в растеж 2014-2020” и включва още консервация, реставрация и социализация на тракийска гробница и култов комплекс "Оструша", изграждане на велоалея от Крън до град Шипка. 
 
Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Ралица Стефанова, БТА