Първи летен музикален фестивал „Августа Траяна”
Първи летен музикален фестивал „Августа Траяна” / DarikNews.bg, архив

С операта „Дидона и Еней" ще бъде открито първото издание на летния музикален фестивал „Августа Траяна". От 18 юни в продължение на девет вечери ценителите на класическата музика ще се насладят на пет заглавия и един гала-концерт, посветен на приключването на сезон 2013-2014 година.

Оперните спектакли ще бъдат представени на Античния форум, където са осигурени места за около 500 зрители. Откриването с операта на Хенри Пърсел е на 18 юни от 21 часа, а в афиша са включени още няколко премиерни заглавия, сред които „Ацис и Галатея" от Георг Фридрих Хендел. Режисьор на представлението, което ще се играе на 25 и на 27 юни от 21 часа, е директорът на Държавна опера Стара Загора Петко Бонев, диригент-Красимир Къшев.

Въпреки ограничените финанси, организаторите на първия летен музикален фестивал „Августа Траяна" са амбицирани той да се превърне в ежегоден и да привлече международни участници. Вече е започнала работата и по организацията за второто издание на фестивала догодина. Обмисля се да бъде представена съвместна постановка с израелската опера-„Дибук" на композитора от български произход Офер Бен Амоц.

На 1 юли 2015 година Държавна опера Стара Загора ще отбележи своя 90-годишен юбилей. Анна Томова-Синтова ще проведе от 10 до 22 май майсторски клас, а амбициите на ръководството на културната институция е да покани за участие и друго голямо име в света на класиката-старозагорката Веселина Кацарова.