Прокуратурата ръководи разследване във връзка със случая с 32-годишния мъж, открит с огнестрелна рана до язовир в Гълъбово, съобщиха от обвинението.

На 15 септември е получен сигнал,че до стената на язовир „Розов кладенец“ трима души са нападнати от мъжа и е бил произведен изстрел с личното и законно притежавано огнестрелно оръжие на 57-годишен.

Установено е, че той е бил прострелян в корема. Той е бил транспортиран до болница, където е извършена оперативна интервенция. Той е с фрактура на таза и нараняване на корема.

След спречкване в Старозагорско: Мъж е в болница с огнестрелна рана в главата

Извършен е оглед на местопроизшествието и са разпитани 6 свидетели, 5 от тях очевидци на деянието. Свидетелите дават противоречиви свидетелски показания, от които на този етап от разследването не може да се направи несъмнен извод за механизма на извършване на престъплението.

Налице са показания за настъпил конфликт и сбиване преди прострелването на пострадалия. Назначени са и три химични експертизи за барутнитие частици по дрехите на пострадалия и от ръцете на мъжете.

Балистична експертиза на огнестрелното оръжие и боеприпасите. Техническа експертиза от карта памет на записващо устройство на автомобила. Химически експертизи на кръв за алкохолно съдържание.

Трима са тествани за алкохол и наркотици, като пробите им са отрицателни. По-късно в днешния ден се очаква да бъдат изготвени заключенията на балистичната и химичните експертизи от натривките за барутни частици.

На 16 и 17 септември е направен опит да бъде разпитан и пострадалият, но той е заявил на разследващите органи, че не е в добро здравословно състояние и не може да даде показания на този етап.

Дадени са указания за изготвяне на съдебномедицинската експертиза след получаване на допълнителна медицинска документация и специфични изследвания на пострадалия  след извършената оперативна намеса.

Да се разпита в процесуалното качеството на свидетел и пострадал относно всички обстоятелства, свързани с.предмета на доказване по делото Да бъде извършено освидетелстване по отношение пострадалия, като се установи има ли следи върху ръцете от нанесени юмручни удари.

С цел установяване наличието на дактилоскопни следи върху предадения с протокол пистолет, да се назначи дактилоскопична експертиза. Да се установят служителите на „Бърза помощ“, които са посетили местопроизшествието.

Да се разпитат в качеството на свидетели относно случилото се, каква медицинска помощ са указали и на кого. Да се извърши повторен разпит на част от свидетелите.

Да се назначи съдебномедицинска експертиза за установяване на характера на телесната повреда и по отношение на други лица, които твърдят, че са получили наранявания. Ще се изследват доказателствата и за налична неизбежна отбрана.

След събиране на доказателства ще се пристъпи към повдигане на обвинение спрямо виновното лице. Активната работа по случая продължава.