Президентът на ИКОМОС обсъжда бъдещето на паметника на Бузлуджа
Президентът на ИКОМОС обсъжда бъдещето на паметника на Бузлуджа / Пресцентър Областна администрация

Президентът на Международната организация за опазване на паметниците на културата - ИКОМОС Йорг Хаспел обсъди в Стара Загора идеите за изоставения от години и неподдържан паметник на връх Бузлуджа. Това стана на специална среща с областния управител на Стара Загора Георги Ранов и неговият заместник Мариана Кръстева. На дискусията присъства и архитект Дора Иванова, която е автор на проекта за реновиране на паметника, наречен „Бузлуджа - паметта на времето".

Инж. Ранов обясни на немския гост, че с решение на Министерския съвет отпреди 4 години и по искане на БСП паметникът е предложен за безвъзмездно ползване на социалистическата партия. До този момент обаче от БСП няма отговор на предложението.

"Последното ми питане е от декември миналата година, но от БСП продължават да мълчат", уточни инж. Ранов.

Областният управител допълни още, че паметникът е под негово управление, но е частна държавна собственост и решенията за неговото бъдеще могат да се вземат само на най-високо държавно ниво.

От своя страна проф. Хаспел изрази мнение, че сградата трябва да бъде възстановена и може да се превърне в музей на социалистическото изкуство. Той подкрепи проекта на Дора Иванова. За реализацията му ще са необходими около 2 млн. лв.

Според проф. Хаспел паметникът на Бузлуджа е „спящ великан", който не може просто да бъде съборен и трябва деликатно да се помисли какво трябва да се направи там. "Бузлуджа не трябва да се оставя само на една партия и не бива да се използва за политически цели", каза немският професор.