/ Старозагорска Митрополия
Днес Българската православна църква почита паметта на Свети пророк Илия. Той се тачи от всички християни като най-големия библейски пророк и заедно с Моисей - като един от двамата най-велики старозаветни мъже.

„Нека по молитвите на Светия Пророк, Бог да дарува със сили и физическо здраве целия православен народ. Божията милост да бъде всякога над нас и да озарява нашите души “, каза в края на службата в храм „Св. Пророк Илия“ в Казанлък Старозагорският митрополит Киприан.

Илия се родил в град Тезвия. Името му означава "крепост Господня". Християнската църква го нарича още от древността "пророк и предсказател на великите Божи дела", "ангел в плът" и "предтеча на второто Христово пришествие".Илия живял по времето на израилския цар Ахав. Израилските царе се покланяли на идоли и живеели нечестиво. От всички най-недостойни били Ахав и жена му. Илия отишъл при нечестивия цар и му предрекъл, поради греховете, суша, която продължила три години и шест месеца. Тогава Илия събрал народа, жреците и пророците на Ваал в планината Кармил. Помолил се на истинския Бог и огън паднал от небето и запалил жертвеника. Житието на пророка представя как при смъртта му огнена колесница с огнени коне го отнесла с вихър на небето.

В представите на българина, Илия лети на огнена колесница в облаците и размахва камшика си над лудо препускащи коне.

Илинден е празник на кожарите, кожухарите, самарджиите и керемидарите.

Имен ден празнуват Илия, Илиян, Илияна, Илко, Илка.

Днес се чества също денят на Илинденско-Преображенското въстание.