Поредна инспекция на ремонта на  АМ" Тракия". Участък от 16 километра в района на Чирпан е затворен и в двете платна. Причината- неравностите на пътя, които се отстраняват от скоростното трасе.

Проверката е по инициатива на Европейския център за транспортни политики след сигнали на граждани и организации, предава NOVA. „Граждани са написали че тук се крадели материали,че тук се било работило изключително некачествено, че едва ли не проформа се правил ремонт”, посочи експертът Диана Русинова.

Заедно с представители на Агенция „Пътна инфаструктура” експертите огледаха ремонтните дейности в участъка до Чирпан, както и работата по основните проблеми свързани с отводняването. Именно водата е причина за създаване на неравностите по трасето.

Борисов инспектира ремонта на "Тракия"

„Ще има напречни ребра, на откоса, които да могат да подобрят вкарването на водата в дренажа”, заяви инж. Даниел Иваничков. Използва се 40-тонна импулсна машина за уплътняване на основата на магистралата и рециклиращи машини, които подобряват здравината на пластовете асфалт за отстраняване на неравностите.

„Като над тази основа се прави първи асфалтов пласт, а след това върху него се поставя гео мрежата, която разпределя натоварването - от там нататък се изграждат другите два асфалтови пласта”, обяснява проф. Олег Асенов член на УС на АПИ

Средната разделителна лента между платната ще бъде асфалтирана, за по- добро отводняване и предотвратяване на инциденти. „Ще спести разходите по косене и опасността докато се коси някой човек да загине, защото за последните години имаме 5 загинали наши хора, които са вършили дейностите”, посочи инж. Даниел Иваничков.

Експертите от неправителствената организация  потвърдиха, че за ремонтите се използват качествени материали. „Моите очаквания както и на колегите, които видяхме, е от тук насетне ние да нямаме повече проблеми с този път”, заяви Диана Русинова.

Полагането на асфалт и рециклиране на пътя ще продължи, при температури над 5 градуса, а инспекциите на независимите експерти ще продължат до завършване на участъка от магистралата.
nova.bg