/ netinfo
Спасителен план за опазването му ще изготвят до края на годината европейски експерти
Паметникът Бузлуджа е класиран сред седемте най-застрашени културно-исторически обекти в Европа според оценката най-голямата европейска неправителствена организация за опазване на културното наследство „Европа Ностра“. Това е европейско признание, че паметникът трябва да бъде опазен, коментира младият архитект Дора Иванова, която предложи монумента за участие в престижната класация.
 
Класирането на финала в престижната класация гарантира, че до няколко месеца у нас ще пристигнат европейски експерти, които ще се срещнат с представители на държавни институции, отговорни за опазването на паметника.

До края на годината те трябва да изготвят безвъзмездно спасителен план и ще представят варианти за финансиране на реставрацията му. „Европа Ностра“ няма да осигури пряко финансиране на евентуалните възстановителни дейности, но попадането на паметника Бузлуджа сред 7-те финалисти отваря повече възможности за спасяване на разрушения монумент. „Смятаме, че сега имаме шанс повече от всякога“, убедена е  арх. Иванова.
 
Обмисля се идеята млади български и чужди специалисти от Университетите по архитектура, на доброволни начала, да изготвят техническо обследване на конструкцията на паметника, посочи старозагорският областен управител Гергана Микова и обеща следващата стъпка да бъде отварянето на Бузлуджа за организирани туристически посещения.

„Вече има заявен интерес към тази идея. За младите хора това ще бъде професионално предизвикателство и те ще работят на доброволни начала. След това вече ще можем да помислим за отваряне на обекта за туристи. На първо време това е нашата цел, защото цялостното възстановяване на паметника е дългосрочна задача, свързана с големи инвестиции“, обясни Микова.
 
Фондацията  на младия архитект Дора Иванова „Проект Бузлуджа“ е част от мрежата на „Европа Ностра“, в която членуват над 250 сдружения от 47 страни. Българският паметник е в класацията заедно с други значими обекти от Албания, Великобритания, Гърция, Румъния, Турция и Австрия.
 
„Попадането на Бузлуджа сред седемте най-застрашени обекти в Европа е протегната ръка към нас. Президентът на „Европа Ностра“, световноизвестният тенор Пласидо Доминго не случайно нарече паметника Бузлуджа изключително съкровище на Европа”, коментира още арх. Иванова.