Бузлуджа
Бузлуджа / БГНЕС
Паметникът „Бузлуджа” е полуфиналист в програмата за Седемте най-застрашени паметници в Европа. В предпоследния кръг от 12 обекта ще останат онези, които ще получат възможност за възстановяването им.

Програмата е част от организацията „Европа ностра”, която е водеща и най-представителна организация за културното наследство на Стария континент, подкрепена е от „Творческа Европа” и Банката за развитие на Съвета на Европа. Основен партньор е Институтът към Европейската инвестиционна банка. Финалистите ще станат известни в средата на месец март.
 
Номинацията на „Бузлуджа” направи архитект Дора Иванова, според която паметникът „не е политическа игра, а национално наследство, икономически и туристически потенциал. Той е сред 12-те най-застрашени европейски обекта и сега е времето да действаме”.

Младият архитект е учредител на фондация "Проект Бузлуджа", чиято цел е опазване на монумента, преустройство и превръщането му във функциониращ паметник на културата.  Тя има и готов проект "Бузлуджа – паметта на времето”, част от дипломната й работа, с която през 2014 г. завършва с отличен образованието си по архитектура в Техническия университет в Берлин.
 
Ако монументът попадне сред седемте финалисти на място ще пристигнат икономически и културни експерти от „Европа ностра”, които ще подготвят спасителен план за опазване на „Бузлуджа”. Това ще осигури възможности и начини за бъдещо финансиране.

„Много са вариантите за това как да се осигурят средствата, но първото действие, което трябва да се предприеме е консервация на обекта, за да не продължи той да се руши. Има много предложения за бъдещето на „Бузлуджа”, в това число и за публично-частно партньорство. Паметникът обаче трябва да бъде опазен и подготвен за устойчив туризъм”, коментира областният управител Гергана Микова.

Тя допълни, че съвсем скоро на място ще бъде осигурена и денонощна охрана. 

В цяла Европа, паметниците и обектите на културно наследство са в опасност. Някои от тях поради липса на ресурси или експертни познания, други поради бедствия или човешка дейност.

За да осигури устойчиво бъдеще за тези обекти, водещата организация за културно наследство „Европа Ностра“, обедини сили с Института на Европейската инвестиционна банка, и през 2013 г. стартира, програмата „7-те най-застрашени“, пише на https://eurekainstitute.eu.

Програмата „7-те най-застрашени“ помага на застрашените Европейски паметници и обекти като мобилизира общности заедно с публични и частни партнъори. Това не е програма за финансиране. Главната й цел е да служи като катализатор за действие.