Побойник потроши полицейски автомобил
Побойник потроши полицейски автомобил / DarikNews.bg, архив
27 грама синтетичен канабиноид са открити при специализирана полицейска операция в Чирпан.
 
При проверка на жилище на бул. "Георги Димитров", 26-годишен мъж доброволно предал полиетиленов плик, със суха зелена тревиста маса - 26,57 гр., за която след извършена експертиза е установено, че съдържа високорисково наркотично вещество - синтетичен канабиноид.
 
Синтетичните канабиноиди са химични вещества (съединения), чието действие наподобява действието на активната съставка на канабиса тетрахидроканабинол. Ефектите може да наподобяват тези на канабиса, но в повечето случаи са много по-силни, а рисковете от употребата могат да бъдат много по-големи. Те играят важна роля в бързото разрастване на пазара на новите психоактивни вещества (известни още като „легални“ или „дизайнерски“ наркотици).
 
Основните опасности, които идват от употребата на тези наркотици, са свързани с факта, че се знае малко за фармакологията и токсикологията на тази група вещества при хората.
 
Синтетичните канабиноиди имат потенциала да бъдат много по-вредни от канабиса поради начина си на производство и заради различните по вид и сила съставки, които се използват за направата на един и същи продукт.