Отбелязваме 135 години от боевете за града
Отбелязваме 135 години от боевете за града / Община Стара Загора

Тази сутрин в храма „Св. Троица" на отслужената заупокойна Света литургия за всички загинали в боевете за града ни преди 135 години.

В Стара Загора на всички паметни места, където са се водили сраженията преди 135 години, в разгара на Руско-турската освободителна война, днес бяха поднесени венци и цветя на признателност.

Кметът Живко Тодоров, председателят на ОбС Емил Христов, представители на общинското ръководство и Общински съвет, петчленна делегация от побратимения руски град Самара, общественици, граждани и гости на града. участваха в тържествения общоградски ритуал пред Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора". Тук бях и 16-те деца от родния град Холм на героя на Самарското знаме подполковник Павел Калитин, които са победители в художествения конкурс „Стара Загора - Холм-минало, настояще и бъдеще", проведен във връзка със 135-та годишнина от боевете. Потомците на Калитин са на петдневна обиколка по историческите места в региона, свързани с паметни събития от Руско-турската освободителна война.

Отбелязваме 135 години от боевете за града
netinfo

Командирът на Втора Тунджанска механизирана бригада бригаден генерал Петър Петров припомни историческите събития отпреди 135 години, когато Стара Загора е арена на драматични събития и рамо до рамо руските воини и българските опълченци водят кървава битка за мечтаната свобода.

Тази година Община Стара Загора отбелязва със специална програма 135-та годишнина от боевете за града. Кулминацията е тази вечер от 20.30 ч., когато на площада пред сградата на общината ще започне тържествена проверка-заря, последвана от празнични илюминации.