Обявиха за нищожно решението на ОбС за референдума
Обявиха за нищожно решението на ОбС за референдума / DarikNews.bg, архив

Административният съд в Стара Загора обяви за нищожно решението на Общинския съвет, с което бе инициирано провеждането на местен референдум за съдбата на полигона „Змейово".

Решението бе взето на сесия на Общинския съвет в края на март. Тогава то бе взето с пълно единодушие след час и половина дебати. Още през април обаче от Районна прокуратура - Стара Загора протестираха срещу това решение. Тогава от Административния съд отхвърлиха жалбата им с мотива, че е подадена след предвидения за това срок.

От прокуратурата обжалваха пред Върховния административен съд, който върна делото на колегите си от Административен съд - Стара Загора. Заседанието се състоя на 20 юни, а срокът за произнасяне бе 20 юли.

Още в края на миналата седмица обаче от Административния съд излязоха с решение по казуса.

„Доколкото поставения за решаване въпрос, по начина по който е формулиран, не попада в компетенциите на Общинския съвет, респ. Кмета на Община Стара Загора, то съответно не може да бъде решен и чрез заместване на волята на тези органи, чрез прякото участие на гражданите с избирателни права на територията на Община Стара Загора. Поради това и приетото от ОбС решение се явява изцяло лишено от правно и фактическо основание. Материалната незаконосъобразност на решение № 647 /28.03.2013г се изразява не просто в противоречието му с материалноправни разпоредби, а в пълна липса на условията и предпоставките, визирани в хипотезите на приложимите материалноправни норми на ЗПУГДВМС. Оспореното решение, като прието при липса на компетентност и в явно противоречие с целта на закона опорочава валидността на административния акт като правопораждащ юридически факт за разпоредените правни последици. С оглед на което съдът приема че е налице съществен недостатък на обжалвания акт, водещ до неговата нищожност, която нищожност следва да бъде прогласена от съда", се казва в мотивите на Административния съд.

Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване и/или протестиране.