Номинираха Мануела Малеева и  д-р Бруно Франиер за конкурса „Добрият Самарянин”
Номинираха Мануела Малеева и д-р Бруно Франиер за конкурса „Добрият Самарянин” / организатори

Постъпи поредната трета номинация в конкурса „Добрият Самарянин" . Тя е от председателя на УС на ТПП Олег Стоилов.

„Номинирам за участие в конкурса „Добрият Самарянин" Мануела Малеева, д-р Бруно Франиер и техния екип от техници - доброволци, които всеотдайно и безрезервно вече пета година работят на старозагорска територия, връщайки усмивките на лицата на много деца с ортопедични проблеми. Те формално не отговарят на първа точка от обявените критерии на конкурса - не са с постоянно жителство в нашия град, въпреки че вече се чувстват такива, но мисля, че те изцяло отговарят на духа на конкурса. Нещо повече, те правят доброто на територията на Стара Загора - далече от тяхното постоянно местожителство в Швейцария. Не смятате ли, че това само по себе си е достойно за уважение и признателност? Убеден съм, че с разширение на географския обхват на номинираните, конкурсът само ще спечели. И нещо повече. Той ще допринесe много хора извън Стара Загора (свързани и не дотам свързани с града ни) да предпочетат да правят добро в нашия град и да привличат свои съмишленици, както го правят Мануела и Бруно (пример - ангажиране на швейцарския Ротари клуб Монтрьо за тяхната кауза), защото тук намират добри партньори и признание. С тези аргументи предлагам да бъде направена промяна в т. 1 на условията на конкурса, където да отпадне условието номинираните да бъдат жители на Стара Загора.
А колкото до личния ми поглед върху самарянската дейност на номинираните, декларирам, че следя отблизо това, което правят в Стара Загора от самото начало и им съдействам, доколкото ми позволяват възможностите.
Прилагам кратка аргументация на номинацията:

Мануела Малеева, най-изявената българска тенисистка живее в Швейцария заедно с трите си деца. Тя, заедно с швейцарския ортопед д-р Бруно Франиер (Bruno Fragniere) учредяват фондация „Суисклиникъл", с основна цел осигуряване на ортопедични грижи за деца в България. От 2007 г. двамата, подпомагани от трима ортопедични техници, започват благотворителна си дейност в Стара Загора. Отначало работят със социални институции като Дом за медикосоциални грижи и ДДЛРГ „Българка", по-късно разширяват дейността си, като помагат на деца с ортопедични проблеми от семейства със затруднено материално положение от Старозагорския регион и от други региони на страната. Те идват в Стара Загора за седмица на всеки два месеца, правят прегледи на деца, назначават лечение, изработват на място в работилницата на Българо-германския център, или в ортопедична швейцарска работилница коригиращи ортопедични средства - шини, лонгети, ортези и протези, съобразно проблема и възрастта на детето. Изработените при предишни посещения помощни средства се коригират, тъй като децата ги израстват с времето. Понякога случаят е сложен и е необходима хирургична намеса, с последващо поддържащо лечение. Тогава д-р Фаниер, в партньорство с български екип под ръководството на д-р Петьо Братоев извършват операцията във високотехнологичната старозагорска МБАЛ „Иван Рилски".
Досега над 300 български деца от описаните групи са получили високопрофесионална ортопедична помощ. Извършени са 12 операции. Г-жа Малеева познава проблемите на всяко едно дете, поддържа контакти с родителите или хората, които се грижат за него и следи неговото развитие. Искрено се радва, когато разказва истории как лечението е оказалo положително влияние върху живота и здравето на детето, как е повишило качеството му на живот и интеграцията му в общността. А такива примери има много. Особено внимание се обръща на децата, отглеждани и възпитавани в социалните домове, като се следи лечението им да не прекъсва при преместване от едно социално заведение в друго.
Екипът на Мануела Малеева, и д-р Бруно Франиер работи в тясно партньорство с фондация Обществен дарителски фонд Стара Загора и с други старозагорски организации.
През юни 2008 г. на тенис кортовете на Стара Загора се организира голям благотворителен тенис хепънинг с участие на трите сестри Малееви и майка им Юлия Берберян. На събитието се проведе благотворителен търг на предмети с историческа спортна стойност на известното семейство, а събраните средства от търга бяха дадени за развитието на проекта за ортопедичната детска помощ. От събитието спечели и старозагорския тенис, като наши тенисисти имаха рядката възможност да играят със сестри Малееви, а много старозагорски деца получиха незабравим урок от световноизвестните спортистки.През април 2011 г. голяма група от Ротари клуб Монтрьо, Швейцария, беше на посещение в Стара Загора, за да види на място работата на д-р Франиер, който е член на клуба. Впечатлени от видяното, швейцарските гости направиха голямо дарение (15 000 швейцарски франка) в подкрепа на детския ортопедичен проект, като междувременно установиха партньорство с колегите си от Ротари клуб Стара Загора, които от своя страна също финансово подкрепиха проекта.

Паралелно с това Мануела Малеева и д-р Франиер работят за създаване и оборудване в Стара Загора на ортопедична работилница с постоянен екип от обучени техници и специалисти. Това ще допринесе за увеличаване на броя на децата, които ще получат адекватно за възрастта и състоянието си лечение. Също така ще постави града ни във водеща позиция при въвеждането на един съвременен метод на лечение на ортопедичните заболявания при деца".

При организаторите на конкурса е постъпило и предложение за промяна в регламента. След разглеждане на предложението Сдружение „Самаряни", като учредител на годишната награда „Добрият Самарянин", допълни т.1 от критериите за номиниране на кандидати:
Номинираният трябва да е жител на Област Стара Загора и/или да е извършил акта на добротворство на територията на същата област.

Пълният регламент на конкурса, както и информация за визията, мисията и целите можете да разгледате на www.samaritans.bg/dnes.