благодатен огън
благодатен огън / БГНЕС, архив
Нови мерки за предпазване от епидемията, които Светият синод на БПЦ предвижда във връзка с предстоящите Великденски празници, обяви Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил.

Тази година делегация на БПЦ няма да лети до Тел Авив за получаване на благодатния огън от Йерусалим, а средствата за организиране на пътуването и полета ще бъдат предоставени за борба с пандемията. В много храмове и манастири се пази благодатният огън от миналата година и той ще бъде изнесен и разпространен сред вярващите.

На празника Вход Господен в Йерусалим (Цветница) няма да се раздават върбови клонки за благословение – нито в храмовете, нито пред тях, както се прави по традиция, а това по думите на митрополита това е единствен подобен случай  в историята на БПЦ.

Богослужението за посрещане на Възкресение Христово ще се извършва пред храма. В храма ще се отслужи светата Божествена литургия, която започва около два часа след полунощ. Тогава повечето хора обикновено вече са си тръгнали и митрополит Гавриил предположи, че в храмовете ще бъде спокойно и дистанцията ще бъде спазена.

„Има и други страшни болести, освен заразата с вируса, и това са унинието и отчаянието“, напомни Ловчанският митрополит.

Премиерът Бойко Борисов призова в храмовете да отидат само силно вярващите и  увери, че духовниците са поели ангажимент да се спазват всички мерки.

„Заедно с колегите от МВР, максимално тактично, ще има възможност да се направи тази дистанция, най-великият празник да можем да го почетем. Сега само крайно нуждаещите се да отидат, както разрешихме да ходиш да магазина, аптеката, банката.

Нека отидат тези, за които нуждата им да отидат е по-голяма от страха от коронавируса“, каза Борисов.