Млад бял паун, обитател на старозагорския зоопарк, е загинал след изсипан в клетката му пакет с царевични пръчици, каза за БТА зам.-кметът на община Стара Загора Милена Желева.

От думите ѝ стана ясно, че храната е била дадена от посетител на зоокъта. Животното е получило нервни конвулсии и се е наложила намесата на ветеринарни лекари, но за съжаление не са успели да го спасят.

Желева обясни, че правилата, които трябва да бъдат спазвани на територията на зоопарка са монтирани на табели навсякъде в атракциона и апелира за отговорно отношение от страна на посетителите. "Ще започнем информационна кампания и редица инициативи, за да акцентираме върху тях. Животните не трябва да се хранят безразборно. Те не трябва да приемат сол, голяма част от тях не трябва да консумират и нищо сладко. Имат специален режим на хранене, които се определя в зависимост от потребностите им“, каза още Желева.

Според нея при маймуните се наблюдава много често даване на солети и бонбони, което води до сериозни проблеми и дори до нужда от специализирана медицинска помощ.

Зам.-кметът допълни, че се наблюдава и преминаване или качване на ограничителните парапети за по-близък досег на деца до животните. Това може да доведе и до контузии, одраскване или друг неприятен инцидент.

Управителят на зоопарка д-р Ивелина Илиева посочи още, че освен остатъци от човешка хран, в клетките на животните има изхвърлени и различни найлонови и хартиени опаковки и отпадъци. Това също е недопустимо и могат сериозно да застрашат не само чистотата, но и здравето им.
БТА