Неправителствени организации подкрепят стипендиите за ромски деца
Неправителствени организации подкрепят стипендиите за ромски деца / DarikNews.bg, архив

Напрежение заради стипендии на ромски деца възникна в социалните мрежи. Причината е, че децата ще получават пари за успех над 3.50.
Неправителствени организации са подготвили отворено писмо, с което подкрепят стипендиите. То ще бъде изпратено до Министерството на образованието, обясни пред Дарик председателят на "Свят без граници" Ганчо Илиев.

"По-голямата част от парите се отпускат от частен ромски образователен фонд от Будапеща. Стипендиите ще бъдат давани на деца от ромски произход - 9 и 10 клас. Те ще бъдат в размер на 30 евро. Това е най-добрата инвестиция, която може да се направи", категоричен е Ганчо Илиев. Той обясни, че парите ще се получават по няколко критерия - успех, мотивация и социален статус.

Сумата ще покрива транспортни разходи или таксата за общежитие. Ще бъдат подкрепени 700 деца от цялата страна. Ще бъде включено и менторство. Ако дете, което получава стипендия, не посещава учебното заведение, ще отпадне от програмата. Същото е предвидено и ако ученикът намали успеха си, допълни Ганчо Илиев.