На оперната сцена тази седмица
На оперната сцена тази седмица / Държавна опера

От понеделник 16 май започват всекидневно репетиции на сцена за предстоящата премиера на 20 май от 19 часа на класическата балетна постановка „Пепеляшка" от С.Прокофиев.

На 17 май от 11 часа във фоайето е поредното издание на ДО РЕ МИ В ПЕЛЕНИ 2 - опера за бебоци
На сцената на Операта в същия ден 17 май от 19 часа е Концертът на Хасан и Ибрахим Игнатови с Разградска филхармония „ Проф. Димитър Ненов". В програмата: Сергей Рахманинов Концерт за пиано № 2, Панчо Владигеров - Концерт за пиано № 3, авторска музика

На 18 май от 18 часа най-новата постановка на Операта и ДЮСОБ"Маргаритки" - мюзикълът „Едно лято в едно блато" ще гостува в Казанлък.

В същия ден /18 май/ от 19 часа заповядайте в Операта на Концерта „Една вечер в Операта" - вторият съвместен проект на НМА"Проф.Панчо Владигеров" и Държавна опера-Стара Загора след спектаклите на операта за деца „Червената шапчица", представени тук през миналата година. Диригент на този концерта на младостта и таланта ще е главният диригент на Опера Стара Загора проф.Ивайло Кринчев, също и преподавател в Музикалната академия. Режисурата и сценичната адаптация са на Огнян Драганов, директор на Операта - също любим преподавател на студентите. В концерта ще участва и солиститът на Държавна опера-Стара Загора - Ивайло Йовчев /тенор/ - млад, талантлив и съвсем близо по възраст до своите млади колеги. Ще видите и чуете студентите от Вокалния факултет на НМА"Проф.Панчо Владигеров" - Анита Шишкова, Калина Жекова, Марианна Хаджихристу, Ованес Каспарян, Петя Миленова, Жана Костова, Иван Александров, Елена Петрова. Те са възпитаници на проф.Илка Попова, проф.Мила Дюлгерова, проф.Нико Исаков,проф.Жасмин Костова и доц.д-р Николай Моцов. Концертът е с оркестъра на Държавна опера-Стара Загора с концертмайстор Паулина Захариева. В програмата ще чуете познати и обичани арии и ансамбли от опери на Джовани Перголези, В.А.Моцарт, Джоакино Росини, Гаетано Доницети, Джакомо Пучини, Жак Офенбах, П.И.Чайковски, Александър Йосифов.

На 20 май, петък от 19 часа е премиерата на „Пепеляшка" - балет от Сергей Прокофиевиевич, либрето Николай Волков, режисура и постановка Алида Бонева , сценография и костюми Теодора Джамбазова, мултимедия Пламен Асенов , музикална обработка Александър Тумангелов с участието на Балет на Държавна опера Стара Загора, ДЮСОБ „„Маргаритки" с ръководител Радост Младенова- Арабаджиева и Прабългарска школа за оцеляване „ Бага-тур"
В същия ден /20 май/ от 19 часа ще гостуваме в Гълъбово със „Слугинята-господарка"-комична опера от Дж.Б.Перголези.
Симфоничният концерт на 21 април от 19 часа в Държавна опера-Стара Загора ще предложи уникално музикално преживяване за слушателите. Програмата ще започне с увертюра към операта „Театралният директор" - една от ранните композиции на Моцарт, завършена през 1786 г. През 1791 г., немският импресарио Йохан Петер Заломон предлага на композитора Йозеф Хайдн да посети Англия и да изнесе с голям оркестър нови симфонии. Хайдн осъществява две пътувания до Лондон ((1791 - 1792 и 1794 - 1795), които му носят огромен успех. Публиката щурмува неговите концерти, той се радва на кралски почести, получава почетна титла от Оксфордския университет. От музикална гледна точка престоят на Хайдн в Лондон е много плодотворен. По силата на сключените договори той композира по 6 симфонии при всеки престой, които стават върхово постижение в неговото симфонично творчество (поредицата No.93 - No.104). В концерта на 21 април ще прозвучи една от тези симфонии - Симфония №93.В програмата ще чуете и Симфония №8 от Лудвиг Ван Бетховен.Диригент на концерта е Маестро Пиер Калабрия от Италия - музикант с богата международна кариера. Концертмайстор на оркестъра на Държавна опера-Стара Загора е Паулина Захариева.Този концерт в навечерието на най-светлия ни празник - 24 май - ще бъде наслада за всички зрители в залата!