линейка
линейка / dariknews.bg
Прокуратурата се зае с двата случая
Тежко е състоянието на  7-годишното момиче, което падна от метален електрически стълб в село Змейово.  На 30 юли детето се покачило на 10-киловолтов магистрален далекопровод , а волтовата дъга го съборила на земята. От удара пострадалата е получила фрактура на едно от ребрата, което пък причинило пневмоторакс.

Незабавно е била транспортирана за оказване на спешна медицинска помощ в ЦСМП – Стара Загора, а по-късно транспортирана до Клиника по изгаряния в Пловдив, където и към момента продължава лечението му. Детето е с 15% дълбоко шоково изгаряне, засегнало основно едната ръка.

13-годишното момче, което пострада след обгаряне от волтова дъга, е с 55% дълбоко шоково изгаряне. То също е настанено за лечение в Клиниката по изгаряния на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив.

И двете деца са с реална опасност за живота.
 
В късния следобед на 1 август, 13-годишно момче се качи на зърновоз в района на старозагорската жп гара.  По думите на свидетел, детето, което е от ромски произход, се качило на покрива, а токът го ударил и съборил на земята. 13-годишният тийнейджър обаче отново се качил. Междувременно жп служители изключили тока в района, полицаи свалили момчето от зърновоза и линейка го откарала в Спешния център в Стара Загора, а по-късно в Клиниката по изгаряния в Пловдив. Дъгата, която обгорила момчето, е 27-киловолтова. Служителите на гарата напомнят, че има няколко табели с изрични заповеди, че качването по вагоните е забранено заради високо напрежение. Предупрежденията обаче се пренебрегвали не за първи път.
 

Районната прокуратура в Стара Загора наблюдава досъдебни производства и по двата случая.