линейка
линейка / Thinkstock/Getty Images
Волтова дъга обгори дете
98388
Волтова дъга обгори дете
  • Волтова дъга обгори дете
13-годишно момче е с тежки изгаряния и опасност за живота, след като било ударено от волтова дъга. Инцидентът е станал в района на жп гара Стара Загора в късния следобед на 1 август, когато детето се качило на товарен зърновоз.

По думите на свидетел, момчето, от ромски произход, се качило на покрива на зърновоза, а токът го ударил и съборил на земята. 13-годишният тийнейджър обаче отново се качил. Междувременно жп служители изключили тока в района, полицаи свалили момчето от зърновоза и линейка го откарала в Спешния център в Стара Загора.

Дъгата, която обгорила момчето, е 27-киловолтова. Служителите на гарата напомнят, че има няколко табели с изрични заповеди, че качването по вагоните е забранено заради високо напрежение. Предупрежденията обаче се пренебрегвали не за първи път.

След извършването на първоначалните медицински манипулации, момчето било транспортирано до Клиника по изгаряния в Пловдив, където продължава лечението му. Въпреки усилията на лекарите обаче все още има опасност за живота на тийнейджъра.

Районната прокуратура в Стара Загора наблюдава досъдебното производство.