митрополит Киприан
митрополит Киприан / Старозагорска Митрополия
Бившият ресторант „Аязмото“да бъде дарен на Старозагорската митрополия, при условие да се изготви и внесе идеен проект за преустройството му. Това реши
Общинският съвет в Стара Загора в края на януари 2018 година. През месец септември тази година приключи тригодишната сага със съдебните дела, които оспорваха решението и вече работата по техническата и конструктивната част може да започне, коментира Старозагорският митрополит Киприан.

„В сградата ще бъде изграден църковен музей с природонаучна част, свързана с флората и фауната на парка и с неговата история. Сградата се преустройва като входът от парковата алея, преминаваща източно от сградата се запазва, оформя се атриум с място за рецепция и открито стълбище към останалите експозиции. В близост до входа ще бъде позиционирана конферентна зала, ще има и три експозиционни зали, разположени около атриума. Те са предвидени за експозицията „Православно историческо наследство ІІ-ХХІ векове“. Проектът отрежда експозицията „Старозагорски митрополити“ да бъде настанена в една експозиционна зала. Предвиден е асансьор за посетители с увреждания. На долното ниво ще бъдат разположени две експозиционни зали за природо-научна сбирка, в която ще се представят флората и фауната в парк „Митрополит Методи Кусев“ и една зала за „История на създаването на парка“. Там е предвиден и магазин за сувенири, свързани с парка, както и дребноразмерен разсад на дървесни и храстовидни видове от флората на парка, а в центъра на сградата ще бъде посадено дърво. В сутерена ще се разположат склад за икони и църковна утвар, реставрационна работилница и лятна градина, която се предвижда да бъде оформена в стила и в най-добрите традиции на старозагорските дворове. Идеята е да се превърне, заедно със съществуващата околна растителност, във външна експозиция като функционално се приобщи към цялостното благоустрояване и съществуващата малка сцена“, обобщи владиката.

В края на тази година, която премина под знака на пандемията, митрополит Киприан припомни, че „в тази борба за надежда трябва да се уповаваме на силата, която се крие в думите на Спасителя „ Аз съм пътят и истината и животът“ / Иоан 14:6/. Това послание е път през изпитанията, път през болките, път, чиято основа е дейната надежда“.

След като COVID-19 стана реалност, Св. Синод на БПЦ-БП взе решение и разпореди към ежедневните молитви да бъдат добавени и текстове  за духовната и молитвена борба срещу разпространението на новото заболяване. Тези молитви и сега се отправят стриктно всяка сутрин и всяка вечер, както и по време на извършването на Светата Евхаристия от всички енорийски свещеници.

Думите  на св. Йоан Богослов „ Бог е любов“ /1Йоан 4:8/ показват не само Божията същност, но и отношенията на Бога към хората. Църквата и всички в нея - и духовници, и миряни се стремим не само да отправяме молитви , но и с доброволни начинания да подпомагаме боледуващите и техните близки. В Деня на Християнското семейство близо двадесет свещеника, някои от тях и с презвитерите си, дариха кръв във Военномедицинска академия. Предстои и дарение на кръвна плазма“.

Една от първите задачи след избирането на Киприан за Старозагорски митрополит беше да възстанови Културно-просветния отдел. „През последните четири  години издадохме няколко молитвеници за възрастни, деца и юноши, които разпространихме напълно безплатно. Продуцирахме документални филми, гледани  и сега с интерес. Единият от тях проследява живота на първия Старозагорски митрополит дядо Методий, който е емблема не само за нашата епархия, но и за цялата ни Българска православна църква. Бог помогна и да изпълня синовния си дълг към блаженопочиналия Старозагорски митрополит Панкратий, на когото съм духовно чедо. Филмът, който създадохме за неговото дело беше повод много християни, които го познаваха да помолят за продължението му и се надявам това да се случи занапред. Възобновихме и издаването на две списания, едното за деца и юноши - „Божествени искрици“, а другото за възрастни - „ Нашата вяра“. Те също се разпространяват безплатно. Работим и по изданията за незрящи.

Разбира се, че има и други проведени инициативи и такива, които тепърва ще получават гласност. Бог да дава живот и здраве, и да ни  помага, желание и идеи за работа има“, пожела владиката.

В навечерието на новата 2021 година Старозагорският митрополит Киприан призова да се стараем да съхраняваме физическото и духовното си здраве, като спазваме Божиите заповеди.

„Да се научим да виждаме болките на хората край нас и да помагаме в кръстоносенето им. Така ще бъдем винаги в духа на Рождественския празник, а и той ще стане част от сърцата ни, за да струи в тях потока на добротата и надеждата. Честита и благословена 2021 годна!“