Маша плати 1580 лева по заведено срещу нея дело от казанлъшка църква
Маша плати 1580 лева по заведено срещу нея дело от казанлъшка църква / Kazanlal.com

4 младежи, сред които и от Казанлък помогнаха с лични средства на принудително изведената от църковно жилище майка на 4 деца и свещеническа съпруга да заплати сумата от 1580 лева съдебни разноски по изпълнително дело, заведено от църковното настоятелство на храм „Успение на Пресвета Богородица" в Казанлък. В сумата, платена от Мария Бошнакова е включен и адвокатския хонорар от 200 лева на наетата адвокатка от църквата.

Историята на  рускинята Мария Александровна Бошнакова и отец Цанко Бошнаков развълнува цяла България през изминалата седмица. Мненията за нея бяха разнополюсни.

На рождения ден на едно от 4-те деца на семейството, Маша и децата й останаха на улицата, след като съдия-изпълнител описа имуществото и върна жилището на църквата. Причината: Маша не може да остане в църковния апартамент с децата си, тъй като имотът е на Църквата и се предоставя на свещеник, а рускинята от близо 3 години  де факто не живее със съпруга си, макар да няма фактически развод с него.

Проблемът на Маша и децата й стигна до Руската църква и руският патриарх Кирил, който написа писмо на своя български колега- главата на БПЦ- патриарх Неофит. Не последва отговор, което накара руският патриарх да напише второ писмо. До момента отговор и на него няма, съобщи за Дарик Маша Бошнакова, самата тя дъщеря на руски свещеник. Няма и реакция от страна на БПЦ, също уведомена с писмо от Маша за проблема.  За сметка на подадени ръце за помощ от обикновени хора от страната.

Подслон на Маша даде казанлъчанката Варя Кънева, която предостави двустаен апартамент за останалата без дом руска гражданка и децата й, от които само едно пълнолетно. Преди това Общината в Казанлък  е предоставила общинско жилище на многодетната майка, но тя отказала да се нанесе там заради необходимостта от сериозен ремонт в него, за който не разполагала с пари.

Пред  Дарик в деня на принудителното освобождаване на църковното жилище, Маша, която е църковен хоров диригент сподели, че не е останала в общинското жилище, защото  се надявала църквата и бащата на децата й,  да не стигнат до тази крайна мярка.

Вече тече едномесечният срок, в който Маша трябва да освободи покъщнината  си от църковния апартамент. Търси се място, където да се приберат мебелите, сред които и пианото на 18 годишната й дъщеря Александра, лауреат на много музикални награди.