Комисията по здравеопазване към ОбС в Чирпан заседава заради хепатита
Комисията по здравеопазване към ОбС в Чирпан заседава заради хепатита / © www.sxc.hu

Група съветници „Център" от Общинския съвет в Чирпан настояват за спешно свикване на извънредно заседание на Постоянната Комисия по здравеопазване, заради разпространението на хепатит А в Старозагорско.

Спешното съвещание, на което са поканени да присъстват всички заседатели, кмета, директори на училища, родители, представител на РИОКОЗ и МБАЛ - Чирпан, ще се проведе на 20 януари от 14.00 часа в малка зала на община Чирпан.

„Искането ни е продиктувано от изключително важен проблем, а именно заразата от хепатит в област Стара Загора и по-конкретно заразата в нашия град.
Г-н Председател, за разпространението на вируса на хепатит А в Чирпан се заговори още преди есенния панаир. Какво стана тогава, до къде стигна разпространението, направени ли бяха някакви постъпки до РИОКОЗ-Стара Загора последвани от проверки и евентуални предписания на по-горната институция? Ако отговорът е да, какви са тези предписания, защо не бяха огласени пред ОбС и пред обществото, изпълнени ли бяха те и ако наистина са се взели някакви мерки, защо не са били ефективни? До колкото се появи някаква информация /от уста на уста/ преди четири месеца, заразата е тръгнала от ромския квартал, където обществената хигиена е под всякаква критика, липсва постоянно течаща вода, канализация, сметосъбирането е неритмично и лошо, ако изобщо има такова, а оттам заразата тръгна и към другите части на града.
Следи ли се разпространението на хепатита в най-контактните места, а именно училищата и детските градини.
...Ние съветниците от група „Център", сме наясно, че тези постъпки са доста закъснели, но въпреки това са необходими, за да се информира обществеността в града, и при други подобни ситуации ръководителите на Чирпан / които и да са те / да не се крият, а да вземат адекватни мерки", е записано в искането на групата съветници „Център".