Кметът: Канонизацията на жертвите от старозагорското клане да влезе в учебниците по история
Кметът: Канонизацията на жертвите от старозагорското клане да влезе в учебниците по история / Община Стара Загора

Подписка в подкрепа на процеса за канонизацията на избитите през 1877 година хиляди старозагорци получи кметът Живко Тодоров, който е почетен председател на Инициативен комитет за канонизацията им.Тодоров заяви, че историята не трябва да се подменя, историческите факти са важни, затова канонизацията трябва да бъде записана в учебниците по история.

На свое заседание през март 2012 г. Общински съвет Стара Загора гласува с пълно единодушие Декларация в подкрепа на предложението за канонизация, внесено от общинските съветници Гергана Микова и Пламен Йорданов.В предложението на общинските съветници е записано: „След тежките боеве за защита на Стара Загора през лятото на 1877 година, градът е превзет от турската войска опожарен и сринат до основи, а над 14 000 българи са зверски избити. От 19 до 21 юли продължава нареченото по-късно от историците старозагорско клане- най-кървавият акт на насилие в българската история. В знак на почит и преклонение пред стотиците невинни жертви подкрепяме искането за тяхната канонизация".

Подписите на над 20 000 души беше връчена от Румен Ралчев и общинския съветник Маноил Манев, представители на ръководството на Ордена на тамплиерите.Работим за белите петна в историята на България, които ни дават повод за гордост и възпитание на поколението. За година и половина сме открили 190 българи-светци, заяви Ралчев. Той увери, че те се включват в протеста и застават зад позицията на общината за запазване на Музея на религиите като културен паметник.