Казанлък се прекланя пред безсмъртието на Васил Левски
Казанлък се прекланя пред безсмъртието на Васил Левски / dariknews.bg, архив

На 19 февруари 2013 г. се навършват 140 години от обесването на Васил Иванов Кунчев - Апостола на българската Свобода. Един от най-трагичните дни в историята на нашия народ. Ден, от който започва безсмъртието на Дякон Левски. И до днес той е символ на борбата за свобода, на несломимия български дух, съхранил се през вековете на робство, на стремежа към „чиста и свята Република".

Васил Левски завеща на поколения българи своя идеал. Той бе отстояван от смелите опълченци и хилядите доброволци в Руско-турската Освободителна война, от храбрите като лъвове български войници в Балканските войни, Междусъюзническата и двете световни войни. Левски бе и остава идеалът за безрезервна преданост към народните дела.

На 19 февруари Казанлък ще отдаде почит към сина на Майка България, посветил се на нейното добруване и благото на народа. В храм „Св. Троица" от 11.00 часа ще бъде отслужена панихида в памет на Апостола, след което ще бъдат поднесени цветя пред паметната плоча, намираща се в двора на църквата.

В 11.40 часа казанлъчани ще се поклонят пред барелефа на Дякон Левски на ул. „23 пехотен Шипченски полк", поставен на сградата, където някога се е помещавал хана на будната българка баба Гана, приютявала Левски и неговите сподвижници-революционери.
В 12.30 часа пред бюст-паметника на Васил Левски в едноименния квартал на Казанлък ще бъде представена композицията „140 години безсмъртие", ще бъде произнесено слово за Апостола и ще бъдат поднесени венци и цветя на признателност.