пано
пано
Стенописът се намира във фоайето на хотел „Казанлък“
Подписка за разкриване на стенописа на академик Дечко Узунов стартира в родния му град – Казанлък. Стенописът изобразява утро в Розовата долина и е създаден с много любов и вдъхновение от академика, с помощта и на негови студенти. Дарено е на град Казанлък на откриването на 15-то Световно първенство по парашутизъм, проведено на летището край  града през лятото на 1980 година.

Днешната съдба на закритото уникално пано на Дечко Узунов, от което се вижда само един горен ляв ръб,  предизвика интереса на хиляди читатели,  които в социалните мрежи и форуми настояха местната власт в Казанлък да предприеме нужните мерки то да бъде открито, в името на паметта на талантливия казанлъчанин.

Интересът на наследниците на Дечко Узунов към стенописа на една от стените в централиня казанлъшки хотел се допълва и от факта, че паното не съществува в рекламните картички за Казанлък, няма го и като сувенир, нито в туристически или други албуми. От красотата му са лишени днешните жители на Казанлък, туристи и гости на града.

Стенописът се намира във фоайето на хотел „Казанлък“, а подписите се събират в Художествената галерия в Казанлък и в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства. Целта на подписката е да послужи пред Министерството на културата за определяне на статут на паметник на културата на една от последните  творби на родения в града на розите художник.

През февруари тази година се навършиха 120 години от рождението на художника, белязал с таланта си цяла една епоха.

Талантливият казанлъшки художник оставя в културната съкровищница на България уникални монуменални творби. В родния си Казанлък освен закрития в момента стенопис, Дечко Узунов създава стенописите в катедралния храм „Свети Йоан Предтеча“. Негови стенописи има в Дома на културата в Карлово, в Съдебната палата в София, Народния театър, НДК, Операта в София.

След броени дни, на 26 април ще се навършат 33 години от смъртта на маестрото.