/ Dariknews.bg
С нови четири големи стенописа от четирите големи Господни празници ще посреща миряните за черкуване на Цветница казанлъшкият храм „Свети пророк Илия“.

От няколко седмици  иконописката Албена Димитрова, известна сред приятелите си като Бени, се труди върху огромните пана. Две от тях - на южната стена на храма, вече са изписани. Това са Рождество Христово и Кръщение Господне. На северната стена до няколко седмици ще са окончателно завършени другите две пана от Господните празници - Преображение Господне и Сошествие / слизане/ в Ада.

храм
Dariknews.bg

Преди да започне работа по изписването на двете храмови стени, иконописката е завършила друга фундаментална творба в църквата- на олтара, където създава иконата на Света Богородица „Ширшая Небес“- /По широко от Небесата/. Почистен е и създаденият от Иван Енчев – Видьо огромен стенопис  на свода на храма.

храм
Dariknews.bg


Целият труд на Бени, както и осигуряването на материалите и всичко  необходимо за изписването на двете храмови стени с Божиите сцени, се финансира от младо семейство от Казанлък- Антон и Ивелина Матееви. Семейството има бизнес в сферата на строителството и са родители на две деца. Черкуват се в храм „Свети пророк Илия“. Решили са по този начин да сторят добро, което да остане за хората и времето напред.
 
За Бени поръчката от семейство Матееви идва в особен момент. И в него тя съзира добър знак, нишан свише. Задачата д изпише стените на храма получава в деня, когато нареченият още приживе „Тихият ангел“ дядо Добри свърши земния си път. Иконописката не жали нито времето си, нито сърцето и душата си за изписването на храмовите стени: качва се на скелето в черквата в 7:30 сутринта, още с отварянето й, и слиза от него малко преди залез слънце. 

Миналото лято Албена Димитрова  също е работила в храма, където е направено пребоядисване и шпакловане. Предстои да се изработи и нова мебелировка за част от църковната утвар.

храм
Dariknews.bg

Албена Димитрова  е познато име в църковната иконопис и сред свещеничеството и миряните в епархията. Възпитаничка е на казанлъшката Художествена гимназия, където завършва специалността  „дизайн“, а впоследствие и „църковно изкуство“ в Православния богословски факултет към ВТУ „Свети св. Кирил и Методий. 

В професионалното си досие тя има вече десетки изписани храмове и отделни поръчки в различни черкви в Старозагорската епархия.  Тя изписва Митрополитския храм, работила е по новата църква в павелбанското село Асен, в казанлъшкия  храм ква „Успение на Пресвета Богородица“ , изписва църквата в квартал „Гарата“ в Свиленград, в село Могила, църкви в в Ямболско. Нейно дело е и изписването на  параклиса „Света Ана“ в двора на казанлъшката болница.

храм
Dariknews.bg


Обновяването на  първия в Казанлък православен храм „Свети пророк Илия“ , построен през 1812 година или както е известен и като Куленската църква, започна преди близо 2 години. За Възкресение Христово тази годиан църквата ще е готова да посреща миряните в нова вътрешна гизда.