До момента в цялата страна са приети 435 000 данъчни декларации.
До момента в цялата страна са приети 435 000 данъчни декларации.
Изтича срокът за подаване на декларациите за физическите лица и плащането на данъка върху доходите, припомнят от НАП. Крайният срок  е 30 април, като от приходната агенция очакват повече от 50 000 формуляра в следващите дни.

Запазва се тенденцията повече от половината данъчни декларации за доходите на физическите лица да са подадени по интернет с ПИК на НАП или електронен подпис. Три календарни дни преди края на кампанията в Териториална дирекция Пловдив, Стара Загора са получени 18 025 формуляра, от които 7 300 подадени с ПИК и  3 020 с електронен подпис. От началото на годината в гр. Пловдив нов ПИК имат близо 3 350 лица, като данъчните очакват за пръв път през тази година броят на подалите документите си онлайн да е повече от този на избралите хартията.
И подаването на декларацията, и плащането може да стане електронно с банкова карта и без такси чрез електронна услуга на НАП, достъпна на сайта www.nap.bg.

Също до края на април се декларират авансовите данъци за първото тримесечие на 2019 г. най-често от  упражняващи свободни професии, земеделци и наемодатели. Също до края на април самоосигуряващите се трябва да подадат осигурителната декларация 6, с която се определят окончателните вноски за социално и здравно осигуряване, припомнят още от НАП. 

И през тази година от приходното ведомство предлагат възможност за клиентите си да проверят всички изплатени им суми извън трудов договор през 2018 г. чрез електронна услуга с ПИК или е-подпис. В справката се виждат всички хонорари, възнаграждения по граждански договори и други, които могат просто да бъдат преписани в декларацията.  Така, според данъчните, рискът от пропуски и грешки значително намалява.
 
НАП