И карловци ще ни подкрепят за Музея на религиите
И карловци ще ни подкрепят за Музея на религиите / DarikNews.bg, архив

Един автобус с жители на Карлово, сред които общински съветници и кметът Емил Кабаиванов, идват да подкрепят старозагорци на протеста в защита на Музея на религиите. Той ще се проведе на 29 ноември от 9 часа пред сградата на съда. В Окръжен съд Стара Загора ще се гледа и поредното заседание по иска за собствеността на Ески джамия. В началото на ноември над 3000 карловци протестираха мирно в града на Апостола срещу съдебното решение Куршум джамия да бъда дадена на Главно мюфтийство. Протестът, който премина без етническо напрежение, бе подкрепен и от десетки старозагорци и казанлъчани.

На 13 ноември се проведе дискусия по казуса с Ески джамия, на която беше решено на протеста да се свалят партийните знамена, тъй като всички се обединяваме около една обща кауза-да защитим Музея на религиите.

НЕ на действаща джамия в центъра на Стара Загора, е петиция, която всеки старозагорец може да подкрепи на http://www.peticiq.com/ne_na_eski_djamiq
„Недоумяваме, защо един Музей на религиите, който сам по себе си е живата история на вековете, трябва да бъде превърнат в затворен храм, който ще зее празен.
Ески джамия не може да бъде молитвен храм на турците, след като в основите си е християнска църква, а всяка педя от това място е подгизнала от кръвта на над 14000, зверски изклани българи!Затова сме решени да се борим докрай! ПОДКРЕПИ НИ И ТИ!"
, са записали инициаторите на петицията.

На съдебното заседание на 29 ноември като страна по делото за установяване собствеността на Ески джамия е конституирана и община Стара Загора. Налице е правен интерес, тъй като общината ще представи документи, че е собственик на терена, върху който се издига Музея на религиите.

От три години мюфтийството заявява желанието на мюсюлманската общност да им бъде възстановена собствеността върху Ески Джамия, която бе реставрирана и превърната в Музей на религиите по европейски проект. По думите на районния мюфтия на Стара Загора Турхан Хасан мюсюлманите в областта са около 30 хиляди, а в Стара Загора близо 2 хиляди.