/ Юлия Младенова
Висока оценка на изграждането на тракийския птицеглав боен кораб, който се строи край язовир „Копринка”, даде известният мореплавател Дончо Папазов. Корабът в момента зимува в базата на на Морски клуб „Севт III” – Казанлък.

Древен тракийски кораб ще разхожда туристи на Копринка?

По думите на Папазов, корабът се строи по всички правила за такива водни съоръжения и го определи като  „вложение в областта на културата, което напомня за богатото ни историческо минало“.

кораб
Юлия Младенова

Конструкторът на птицеглавия тракийски кораб инж. Георги Вълевски, е категоричен, че в технологично отношение той е вярно копие на оригинила от храма на Мединет Хабу. Кораби като този са били строени на открито, от суров материал и е изключено всякакво гниене на дъбовите греди.

В момента не е сложен долният ред на обшивката, заради очакваните снегове и дъждове през зимните месеци, които биха създали проблеми в тази част на кораба.

кораб
Юлия Младенова

В момента се работи по отливането на оръжията и на птичите глави, които ще се поставят на носа и на кърмата на кораба, сподели ръководителят на проекта „Археосвят – по пътя на великите“ на студио „Енохфилм“ Атанас Димитров.

Предстоят още доста неща по довършването на водното съоръжение, като работата ще бъде подновена на място при подходящи метеорологични условия. По думите му, взети са всички предпазни мерки, корабът е подложен на стрес-тест, а там, където се свързват дървените части, е поставена специална смола.

Всичко върви по план“, каза още Атанас Димитров и допълни, че днешното посещение на тримата е регулярно, за да огледат нещата на място.

кораб
Юлия Младенова

След като бъде построен, корабът ще премине всички контроли от Държавна инспекция „Корабоплаване”- Бургас, за да се гарантира максималната сигурност и безопасност на съоръжението.

В Инвестиционната програма на Община Казанлък за 2019 година са заложени 6 000 лева, които са транш по сключения вече договор с общината за изграждането на кораба.